Ingrediente pentru 4 portii:
- 1 varză medie
- 2 cepe medii tocate
- 600ml passata de roșii sau bulion (în sezon se pot folosi roșii proaspete cuburi 1/2 kg)
- 1/2 legătură marar sau patrunjel proaspăt tocat mărunt
- 1 lgț boia dulce
- 1 vf cuțit boia iute
- 1 lg ulei de măsline
- sare iodată după gust
- piper după gust
- dacă e nevoie zeamă proaspătă de lămâie (uneori varza e foarte dulce si o acresc cu putina zeama de lamaie)
Timp de preparare:
30 min
Preparare:
1. Într-o cratiță înaltă antiaderentă călim ceapa în ulei la foc mediu până se înmoaie (5 min)
2. Adăugăm varza și încă o cană de apă și lăsăm la foc mediu cu capacul pus până varza începe să se înmoaie. Amestecăm din când în când să nu se ardă.
Dacă varza nu încape toată o dată în oală o adăugăm pe rând.
3. Când varza ăncepe să se înmoaie adăugăm roșiile. Lăsăm pe foc amestecînd la fiecare cîteva minute.
4. Când e gata adăugăm mărarul, sărăm și piperăm după gust.
5. Servim cu mămăligă sau cu tăieței.
Sursa de inspiratie: Reteta preluata si adaptata dupa reteta Fleur’s Vegan Kitchen
Eu în varza călită pun pe lângă boia și piper (toate 3-4 sortimentele măcinate). Merge foarte bine și ai nevoie de foarte puțin ca să simți gustul. Uneori pun și curry