Frijoles refritos o reteta traditionala mexicana, un fel de fasole batuta mai simpla decat varianta romaneasca si foarte utilizata in multe preparate mexicane traditionale.
Acest fel de mancare nu se consuma singular ci se foloseste ca garnitura sau ca sos peste tortillas, tacos si ca umplutura in burritos.
Ingrediente pentru 2 portii servite ca garnitura sau 4-6 portii servite peste tortillas/tacos/burrito :
- 1 lingura ulei rezistent la temperatura inalta (rafinat de floarea soarelui sau canola)
- 2 cani de masura (800g) fasole neagra sau rosie kidney fiarta si scursa de apa (puteti cumpara si la conserva, pentru aceasta reteta e nevoie de 2 conserve)
- suc proaspat de la jumatate de lime
- condimente: 1 lingurita chimen pudra, 1 lingurita mix mexican chili, 2 catei usturoi, sare dupa gust
Preparare:
1. Caliti in ulei usturoiul timp de 2 min la foc mediu.
2. Cand e gata zdrobiti si adaugati condimentele, fasolea si o canita de apa.
3. Lasati pe foc pana s-a incalzit bine.
Luati-o de pe foc si pasati-o cu o lingura (nu trebuie sa fie ca un pireu omogen, e ok daca raman si bucati mai marisoare de fasole).
4. Adaugati zeama de lime. Gata de servit sau de folosit peste tortillas, tacos sau in burrito ! 😀
Timp de preparare:
10 min
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici
Costuri :
– 2 conserve mici fasole sau 1 conserva mare 8 lei
– fasole boabe 2 lei
– 1 lime 1 leu
– sare, condimente, ulei – 1 leu
Total: 4 lei (fasole fiarta in casa) sau 10 lei (fasole in conserva)
Variante:
Sursa de inspiratie: