Ingrediente pentru 2-4 persoane:
Salata de ciuperci:
- 1/2 kg ciuperci proaspete
- 200ml maioneza vegetala vegana din comert sau preparata in casa dupa reteta de mai jos
- 1/2 capatana de usturoi zdrobit (daca va place cu mai putin usturoi, folositi mai putin)
- verdeturi tocate la alegere: frunzele de la 1 legatura marar (a la Ramona) sau frunzele de la o legatura patrunjel (a la Oradea)
- sare iodata
- piper proaspat macinat
Pentru maioneza vegetala preparata in casa va ofer doua variante similare.
Maioneza vegetala facuta in casa dupa reteta Fleur’s Vegan Kitchen:
- 1/2 cana (100ml) lapte de soia neindulcit si fara arome
- 1 cana (200ml) ulei de floarea soarelui presat la rece (merge si alt ulei, dar cu ulei de floarea soarelui va avea gust mai autentic)
- 1/2 lingurita mustar
- zeama de la 1/4 lamaie
- 1/4 lingurita turmeric pudra
- sare iodata dupa gust
Maioneza vegetala facuta in casa dupa reteta lui Miyoko:
- 1 lapte de soia neindulcit si fara arome
- 1 ½ to 2 ½ cani ulei fara aroma (de floarea soarelui sau ulei de canola,)
- 1 to 2 linguri mustar
- 1 lingura otet de mere sau zeama proaspata de lamaie
- 1 lingurita zahar (optional)
- 1 lingurita sare iodata sau sare neagra
Aparatura si ustensile necesare:
– blender vertical fix sau manual – daca preparati maioneza vegetala in casa
Preparare:
1. Fierbeti ciupercile curatate si feliate in apa fara sare. Scurgeti-le de apa, taiati-le bucati mai mici si lasati-le la racit.
2. Preparati maioneza vegetala:
Adaugati in blender toate ingredietele mai putin uleiul. Dati drumul la blender pe viteza medie sau ridicata si adaugati pe rand uleiul, tot cate putin. Procesati pana se intareste.
Maioneza se va intari gradual si va dura cateva minute.
3. Amestecati ingredientele. Decorati cu verdeata si serviti cu paine integrala
Timp de preparare:
10 min + fiertul ciupercilor
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici
Costuri :
02.01.2016
– 500g ciuperci champignon proaspete: 5 lei
– 1 maioneza vegetala de la Aivia: 5 lei
– sare, piper, usturoi: 1 leu
– patrunjel sau marar: 1 leu
Total: 12 lei
Sursa de inspiratie: Ramona si mami