Ingrediente pentru o tava 23x33cm:
1 cana = 200 ml
1/2 cana = 100 ml
1/3 cana = 75 ml
1 lingura = 15 ml
1 lingurita = 5 ml
Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.
Ingrediente uscate:
– 2 + 1/2 cani faina integrala de grau Terra Natura
– 2/3 cani pudra de cacao degresata, deschisa la culoare (daca folositi cacao neagra alcalina va iesi sfaramicioasa)
– 2 lingurite bicarbonat de sodiu
– 1/2 lingurita sare iodata
Ingrediente lichide:
– 1 + 1/2 cani zahar brun
– 2 cani lapte de soia la temperatura camerei
– 2/3 cani ulei: ulei de canola sau ulei rafinat de floarea soarelui
– 2 lingurite extract natural de vanilie
(daca se foloseste esenta artificiala din comert cititi instructiunile de pe pachet pt a calcula cantitatea necesara)
– 2 lingurite otet de cidru de mere sau otet normal – nu va da gust de otet prajiturii, e folosit pentru a face prajitura frageda, ca inlocuitor de ou (mai multe info aici)
Fructele:
– 700-600 g visine sau cirese dulci fara samburi, proaspete sau din compot scurse de apa
(daca folositi fructe congelate lasati-le la decongelat si apoi la scurs intr-o sita – datorita continutului de zahar din compot prajitura iese mult mai gustoasa cu fructe din compot)
Crema de ciocolata moale, optional dar recomandat:
– 100-250ml lapte vegetal din soia gustos (recomand Alpro, Joya, The Bridge)
– 1 tableta ciocolata neagra fara lapte, 100-125g, 50-60% cacao
– 1 lingurita zahar brun, daca e necesar
sau
Crema ganache (crema densa de ciocolata):
– 75 ml (1/3 cana) lapte vegetal (cocos, soia, orez)
– 1 tableta ciocolata neagra (115 g)
– 1+1/2 linguri sirop de agave
Preparare:
1. Blatul: Intr-un vas mare se amesteca cu telul in ordinea de mai sus ingredientele uscate.
2. Intr-un alt vas se amesteca cu telul ingredientele lichide pana se omogenizeaza complet. Asigurati-va ca zaharul s-a dizolvat complet.
3. Turnati ingredientele umede peste cele uscate amestecand in continuu cu telul. Veti obtine un aluat destul de lichid si usor de turnat. Daca nu e asa, e posibil sa fie din cauza fainii folosite, in acest caz mai completati cu lapte de soia cat e necesar.
4. Incorporati visinele.
Turnati compozitia in tava de copt acoperita cu hartie de copt si daca e necesar aranjati visinele sa fie distribuite uniform.
5. Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 160 grade.
Se coace 30 min fara a deschide usa cuptorului.
Uneori coc acest blat si la 180 de grade, e ok si la 180 dar difera timpul de coacere.
6. Dupa ce expira timpul se incearca prajitura cu o scobitoare, daca scobitoareaa iese curata prajitura e gata.
Se scoate din cuptor, se rastoarna pe un grilaj si se lasa la racit (eu folosesc grilajul din cuptor).
7. Crema moale sau Ganache de ciocolata: Incalziti la foc mic laptele vegetal si adaugati ciocolata rupa in bucati. Amestecati cu lingura pana se omogenizeaza. Gustati si mai adaugati zahar sau sirop de agave daca este necesar.
Prajitura se poate servi simpla, pudrata cu zahar brun pudra sau cu crema de ciocolata.
Timp de preparare:
– Preparare: 30 min
– Coacere: 30 min
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Gasiti aici o lista completa.
Sursa de inspiratie:
Am folosit aceeasi reteta de blat ca la prajitura clasica cu ciocolata si crema, doar ca in blat am adaugat in plus fructele.
Ganache ciocolata Isa Chadra Moskowitz.