Reteta de familie
E sezonul fasolei verzi, se gaseste la piata, cruda si delicioasa.
O ciorbita cu smantana de caju si frunze verzi ! Daa !
Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 600 g fasole verde pastai (congelata sau proaspata)
– 200 ml passata di pomodoro( un bulion mai gros, italienesc), sau bulion de casa 300 ml , sau 3 rosii decojite taiate felii (rosiile se decojesc scufundandu-le 30 de secunde in apa clocotita)
– 1 jumatate ceapa sau 4 cepe verzi cu tot cu frunze, tocata
– 2 morcovi mici taiati cubulete
– 1/2 radacina mica de telina cubulete, trebuie sa fie cam aceeasi cantitate cu morcovii
– 1 ardei gras tocat
– ierburi proaspete: patrunjel sau leustean tocat
– 2 linguri ulei de masline, floarea soarelui sau canola
– sare iodata
– piper macinat
– 150 g nuci caju crude
– zeama de lamaie dupa gust
– apa plata – 200 ml
– 1 vf cutit sarePreparare:
1. Daca fasolea verde e proaspata o curatam si o spalam.
Daca e congelata , o decongelam si o spalam.
2. Punem apa la fiert . Cind fierbe , se pun: ceapa, morcovul, rosia si ardeiul. Tot acum adaugam si o parte din sare si din ulei
Daca folosim fasole necongelata o adaugam si pe ea tot acum.
Daca folosim fasole congelata, foarte cruda sau care a fost oparita inainte de congelare o adaugam cand celelalte legume incep sa se inmoaie (cam cand sunt fierte pe jumatate). Cind toate legumele sint aproape fierte, adaugam passata, sau bulionul sau pasata de rosii si optional, ingroseala de faina
3. In timp ce fierbe pregatim smantana vegetala din caju, reteta o gasiti aici
Daca folosim lapte de cocos: In ultimele 5-10 min pe foc adaugam conserva de lapte de cocos.
4. Cand e gata oprim focul si adaugam verdeturile tocate.
Mai adaugam ulei, sare si piper dupa gust.
5. Servim cu smantana vegetala de caju
Timp de preparare:
aprox 40 min – 1 ora
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa cu ingrediente aici
Sursa inspiratie: mami