O inghetata super cremoasa, densa si delicioasa, yuuuuuumy yummy, nu ne mai saturam.
Ingrediente pentru minim 1.2 litri inghetata:
Baza din 4 ingrediente:
1. 400 g nuci caju crude, proaspete – pe care le lasati minim 8 ore la hidratat in frigider in apa.
2. Lichid la alegere:
-1 conserva 400ml lapte de cocos si inca putina apa plata pentru completare (300 ml apa pentru variantele fara fructe sau 200 ml apa pentru variantele cu fructe)
sau
– 500-600 ml apa
3. Indulcitor la alegere: sirop de agave sau zahar brun pudra.
Exista si varianta de sirop de agave raw care banuiesc ca e mai sanatos, dar are un gust destul de pronuntat si nu e potrivit pentru aceasta reteta.
Am incercat si stevie pulbere dar a iesit un pic amar.
Bineinteles puteti folosi si zahar brun. Amestecati-l intai in ingredientul lichid ales pana se dizolva complet.
4. Aroma, la alegere pentru intreaga cantitate:
- 1) Cacao si caramel sau cacao si scortisoara
– pudra de cacao dupa gust (eu folosesc un mix de cacao alcalina neagra si cacao degresata)
– 2 lingurite pudra lucuma sau maca (au gust de caramel) sau scortisoara pudra pt o combinatie interesanta
- 2) Cacao cu vanilie
– pudra de cacao dupa gust (eu folosesc un mix de cacao alcalina neagra si cacao degresata)
– 2 linguri esenta de vanilie
– optional bucati de ciocolata vegana rasa care se adauga la final
- 3) Menta cu bucati de ciocolata
– 8->10 lingurite esenta naturala de menta (sau 1 cana frunze de menta proaspata maruntite foarte bine, aprox 50g, dar adaugati-le treptat dupa gust)
– bucatele de ciocolata vegana taiate cu cutitul in bucatele mai marisoare – se adauga la final inainte de a o pune la congelator
– se poate adauga pentru culoare o jumatate de lingurita pudra matcha
- 4) Ciocolata si menta
– pudra cacao
– esenta naturala de menta sau frunze proaspete de menta pasate marunt la lama S
- 5) Fructe moi (afine, zmeura, capsuni, piersici, cirese fara samburi)
– 4 cani de 200ml fructe moi, proaspete sau congelate
– optional 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- 6) Vanilie burbon
– 8 linguri esenta naturala de vanilie
– samburii de la 2 pastaii de vanilie burbon
Pentru aceasta varianta puteti folosi lapte de soia cu gust de vanilie si ajustati cantitatea de esenta dupa gust.
- 7) Migdale si nuci caramelizate
– esenta naturala de migdale (se gaseste la Miracolul Plantelor, unele plafaruri sau se poate comanda online)
– nuci caramelizate macinate bucati mai mari la rasnita de cafea sau taiate marunt cu cutitul – se adauga la final
– in locul laptelui de cocos puteti adauga lapte de migdale din comert sau facut in casa
- 8) Lamaie
– zeama de la 3 lamai (apa se inlocuieste cu suc de lamaie)
– coaja rasa de la 1 lamaie bio netratata sau lamaie pudra de la DM (coaja rasa de portocala sau lamaie poate contine substante de conservare, chiar si in cazul fructelor bio)
- 9) Portocale
– 1 + 1/2 pahar suc proaspat stors de portocale (apa se inlocuieste cu suc de portocale)
– coaja rasa de la o portocala sau coaja de portocala pulbere de la DM (coaja rasa de portocala sau lamaie poate contine substante de conservare, chiar si in vazul fructelor bio)
– esenta de portocala sau vanilie, dupa gust
- 10) Ceai verde pudra matcha
– 8->10 lingurite cu varf ceai matcha pulbere
- 11) Cafea
– in loc de apa se adauga cafea espresso tare
– pudra de cicoare sau Inka dupa gust daca mai e necesar. Se poate folosi si praf de cafea instant
– in loc de cafea puteti incerca si cu inlocuitor de cafea din cereale (se gaseste la Miracolul Plantelor, la plafaruri sau la Lidl)
- 12) Scortisoara
– cateva lingurite de scortisoara, dupa gust
– 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- 13) Busuioc
– 1 cana frunze proaspete de busuioc tocate marunt la lama S
Frunzele de busuioc se proceseaza bine de tot cu restul ingredientelor pana sa se omogenizeaza.
- 14) Malaga (rom si stafide)
– rom, cateva lingurite dupa gust (aprox 4 lingurite)
– 1 mana de stafide, care se adauga la final
- 15) Caramel raw
– pudra maca sau lucuma cateva linguri, dupa gust
– 1 lingurita esenta de vanilie naturala
- 16) Lucuma sau Maca sau alte pudre gustoase
- 17) Arahide
– 1 borcanel de unt de arahide din comert sau facut in casa, dupa gust alegeti cremos sau cu bucati de arahide
– pentru un gust mai intens cei 100-200ml de apa se pot inlocui cu lapte de arahide facut in casa si strecurat de bucatile mici de nuca ce raman, reteta pe blog
Untul de arahide facut in casa iese foarte ieftin si se face foarte usor si repede:
Aproximativ 1 cana arahide fara coaja se pun la cuptor 5 minute pe hartie de copt si se tin pana se rumenesc – atentie sa nu se arda !
Se lasa putin la racit si se proceseaza la robotul de bucatarie cu lama S cat sunt inca calde.
Veti obtine o pasta foarte foarte fina, exact ca untul de arahide din comert.
Pentru a-l indulci se foloseste stevie pudra sau zahar brun pudra, nu sirop de agave deoarece acestea ii schimba consistenta.
- 18) Alune de padure, Nuca, Fistic sau Migdale
– similar cu cea de arahide, se face unt de alune de padure, nuci, fistic. migdale decojite
– esenta naturala de migdale
– se pot adauga bucati de nuci caramelizate
Alta versiune: http://foodbabe.com
- 19) Banane
– reteta pe blog, se omite pudra de cacao
– adaugati sau nu scortisoara, dupa gust
- 20) Banane si ciocolata
– reteta pe blog
- 21) Straciatella
– esenta de vanilie
– semintele de la 2 pastai de vanilie burbon
– ciocolata taiata bucati mai mici care se adauga la final
- 22) Nuca de cocos cu bucati de cocos
– esenta de vanilie
– pentru aceasta reteta e necesar lapte de cocos gras cu aroma puternica de cocos (de exemplu marca Dr Goerg)
– apa se inlocuieste cu lapte de cocos din comert sau facut in casa.
Puteti inlocui si conserva de lapte de cocos cu lapte de cocos din comert sau pregatit dupa aceasta reteta:
In blender se amesteca bine bine apa cu 1 cana de cafea fulgi de cocos.
Laptele obtinut se adauga in compozitie impreuna cu fulgii de cocos procesati).
Am gasit undeva o reteta in care in locul fulgilor uscati de cocos foloseau pulpa proaspata de cocos procesata si macinata foarte bine.
- 23) Carob (carobul are gust de ciocolata cu scortisoara)
Aparatura si ustensile necesare:
– blender vertical fix – blenderul de mana nu e potrivit din pacate
– optional aparat pt facut inghetata
Preparare:
1. Aruncati apa plata in care au stat la hidratat nucile caju.
Daca folositi zahar brun dizolvati-l complet inainte de a adauga nucile caju.
Combinati ingredientele pentru baza de inghetata si procesati-le la blender pana obtineti o pasta foarte fina.
La blenderul meu e nevoie sa il las destul de mult sa proceseze, cate 5-10 minute.
2. Cand ati obtinut o pasta fina, si sunteti multumit de consistenta ei adaugati aromele si mixati in continuare.
Eu de fiecare data am impartit inghetata in 2 si am facut 2 arome diferite.
Daca folosim bucatele de ciocolata, nuci, alte alune sau stafide acestea se incorporeaza la final, amestecand cu o lingura.
Gustati pe parcurs si se ajustati dupa preferinta.
Tineti cont de faptul ca inghetata o data congelata nu va avea aroma la fel de intensa ca cea in curs de preparare aflata inca la temperatura camerei, deci adaugati putin mai mult indulcitor si condimente sau arome decat pare sa fie nevoie.
3. Se pune in congelator 4 ore sau se prepara la aparatul de facut inghetata.
Varianta 1, fara aparat pt inghetata :
Daca o tineti la congelator se scoate la 1 ora dupa ce a fost pusa si se amesteca bine cu lingura pentru a preveni formarea cristalelor mari.
O alta optiune e ca dupa 2 ore de stat la congelator sa o mai omogenizati in robot la lama S.
Cu 30 min inainte de servire se scoate de la congelator si se lasa la temperatura camerei.
Varianta 1, cu aparat pt inghetata :
Modelul meu functioneaza in felul urmator:
Cu o zi-doua inainte pun bolul de inghetata in congelator.
Dupa ce termin de preparat inghetata o las la frigider sau la congelator 30 min sa se raceasca.
Asambleaz masina de inghetata, ii dau drumul si torn incet crema obtinuta in bolul inghetat.
Gata de mancat in aprox 20-30 min.
Timp de preparare:
– 20 min timp de preparare, timp de asteptare min 4 ore, adica o eternitate
– cu aparat de facut inghetata 30 min 😀 luxxx
Costuri:
Aceasta inghetata poate parea scumpa (dar nu mai scumpa decat inghetata artizanala preparata “de casa”).
Daca o preparam cu conserva de lapte de cocos 1.2 litri inghetata costa cam 40-50 lei, in functie de aroma pe care o alegi.
Daca o preparam cu lapte vegetal din comert 1.2 litri costa in jur de 35-40 lei.
Daca o preparam cu apa pretul ajunge in jur de 25-40 lei in functie de aroma aleasa.
Varianta mai ieftina de inghetata raw se poate face din banane sau banane si caju.