Această rețetă e asemănătoare cu iahnia de fasole, însă se pregateste mult mai repede. Asta pentru că lintea verde fierbe complet în 30-35 min, nu trebuie sa stea la hidratat peste noapte, nici să fie fiartă în 2 ape.
Nu e nevoie să te dai de 3 ori peste cap sau să freci porcul pentru noroc (de guinea) – toate astea ca să-ti iasă lintea cum trebuie – lintea se pregăteste usor și gata :).
Cu dedicație pentru porcaletzii mei de guinea, ei sunt the bo$$ și pentru ei merg la lucru în fiecare zi.
Ingrediente pentru 8 portii mari:
- 2 cani de masura linte verde (300g), se poate folosi si linte rosie dar aceasta fierbe mai repede deci, trebuie adaugata mai repede decat cea verde
- 2 cepe medii taiate solzisori
- 2 ardei grasi medii taiati solzisori
- 3 morcovi maricei taiati rondele subtiri
- 4 cartofi albi medii cubulete
- 350 ml bulion sau 300 ml pasata de pomodoro (un bulion mai gros)
- 1 legatura patrunjel proaspat taiat marunt
- optional, 10 frunze varza kale taiate fasii, asa cum taiem varza pt ciorba ( fara nervuri)
- 2-3 linguri ulei de masline
- sare iodata
- piper proaspat macinat
Preparare:
Info:
Lintea verde testata de mine (Deroni si Sanovita) fierbe in aprox 30-35 minute, atentie sa nu fiarba prea tare.
Lintea rosie se preteaza mai mult la supa crema sau sos pentru paste. Poate fi folosita si la tocanita daca nu aveti alte optiuni, dar aceasta are timp de fierbere mai scurt.
Prin magazinele din Timisoara am gasit 2 tipuri de linte: rosie si verde, insa exista si alte sortimente pe planeta noastra, cum ar fi lintea neagra pe care incă nu am văzut-o în magazinele din Timișoara.
Cea verde merge mai bine la tocanite, iar cea rosie la supe creme si sosuri pentru ca e mult mai sfaramicioasa.
Lintea verde are o aroma specifica intensa, pe cand cea rosie are o aroma mai fina si delicata.
Imi plac amandoua, una in tocanita, cealalta in supa.
1. Inainte de a o folosi, lintea trebuie spalata in cateva ape pana nu mai albeste apa.
2. Ceapa, ardeii si morcovii se calesc in ulei la foc mediu, aproximativ 5 minute pana ceapa incepe sa se inmoaie.
3. Completam cu 1 litru de apa si adaugam lintea bine spalata in cateva ape.
Lasam la fiert la foc mic 20 min semiacoperit. Daca e necesar completam cu apa.
Daca folosim linte rosie aceasta fierbe mai repede, in jur de 10 min.
4. Cand tocanita e aproape gata si legumele s-au inmuiat, adaugam cartofii si bulionul / pasata di pomodoro. Daca e nevoie mai completam cu putina apa.
Lasam la fiert cat e necesar, pana legumele si lintea sunt fierte.
Cu 5 min inainte de a fi gata adaugam varza kale daca o folosim.
5. Cand e totul gata se opreste focul si se adauga patrunjelul tocat marunt.
Se pune capacul si se lasa sa stea 1-2 min acoperit cu capac.
6. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
La final se mai adauga ulei daca e nevoie.
Mancarea de linte merge cu paine integrala, mamaliguta sau orez simplu fiert cu sare.
Timp total:
– 1 ora
Costuri:
– 1 kg linte verde Deroni costa 8-9 lei, se gaseste la Billa, Lidl, Auchan, Kaufland etc..
– alte marci de linte verde costa tot pe la 8-9 lei / kg, se gasesc aproape la orice la supermarket sau la magazinele naturiste
Info nutritionale:
Lintea face parte din familia leguminoaselor si este o sursa importanta si valoroasa de proteine vegetale. Combinata cu cereale integrale vor rezulta toti aminoacizii esentiali in cantitatea de care are nevoie corpul nostru, a.k.a. proteina completa. Asa ca serviti-o cu paine integrala sau orez. 🙂
Nu e nevoie sa consumam proteina completa la fiecare masa pentru a ne asigura necesarul de proteine, deoarece organismul stocheaza proteinele si le foloseste din stoc cand are nevoie.
E recomandat sa consumam zilnic 2 portii de leguminoase (fasole, linte, naut, arahide, mazare, soia sub orice forma integrala: tofu, boabe de soia, tempeh, lapte de soia), dar nu trebuie sa ne stresam excesiv cu asta. De exemplu un pahar de lapte de soia dimineata si o portie de tocanita de linte seara inseamna va rezulta 3 portii de leguminoase.
De retinut ca o persoana care consuma suficiente calorii, din alimente integrale si variate nu prezinta riscul de a dezvolta deficit de proteine.
Din totalul de Kcal dintr-o zi aproximativ 10-15% trebuie sa vina din proteine, si toate alimentele neprocesate contin si proteine.
Exemple de alimente bogate in proteine: leguminoase (linte, naut, fasole, mazare, alune, soia, lapte de soia, tofu), nuci, alune, seminte (susan, chia), pseudocereale (quinoa), cereale (paine integrala, hrisca, orez integral, fulgi de ovaz/grau/secara)
Sursa de inspiratie: Elena Pridie, iahnia de fasole; Tocanitele si supele mancate in restaurantele din State