Noua mea pasiune este laptele vegetal facut in casa, reteta e super simpla.
Nu se fierbe nimic, deci se pastreaza toti nutrientii si enzimele din seminte si nuci.
Ingrediente pentru 500-1000 ml
Reteta e aceeiasi pentru orice fel nuci sau seminte:
– 100 – 120 g nuci sau seminte, care se lasa la hidratat in apa in frigider, 8 ore.
– 500 – 1000 ml apa plata proaspata (dupa gust, in functie de cum vrei sa fie de gras laptele)
– indulcitor dupa gust (de exemplu: 1 lingura sirop de agave , stevie, zahar brun. Unii prefera sa foloseasca fructe uscate (de exemplu curmale) pentru a indulci laptele)
– optional: o lingurita extras de vanilie.
Aparatura si ustensile necesare:
Blender vertical fix.
Preparare:
1. In functie de nucile sau semintele folosite, acestea trebuie lasate la hidratat sau nu, dupa lista de mai jos.
Semintele se lasa la hidratat in apa, in frigider.
2. Dupa ce a trecut timpul necesar hidratarii se arunca apa in care au stat.
3. Procesati la blender toate ingredientele si apa proaspata timp de 1-2 min
4. Daca doriti puteti strecura laptele in saculet pt lapte de nuci, sau 5 straturi de fasa cumparata de la farmacie. Pasta ce ramane se poate folosi la musli sau pentru blatul prajiturilor raw.
Laptele de caju nu necesita sa fie strecurat, nici cel preparat din migdale decojite.
Daca il consumati cu cereale nu e nevoie sa il mai strecurati.
Poti varia ingredientele :
NUCI / SEMINTE la alegere:
- nuca (se hidrateaza 6h/peste noapte – 100/120g)
- migdale, cu sau fara coaja (se hidrateaza 12h/peste noapte – 100/120g)
- susan (nu se hidrateaza – 50g)
- caju (se lasa la hidratat 8h – 80g) .
- seminte de canepa decorticate (nu trebuie hidratate – 50g)
- seminte de floarea soarelui (am citit pe net ca se lasa 2h la hidratat, sunt singurele ce nu le-am incercat inca)
- ovaz (nu se hidrateaza)
- fulgi de cocos (nu trebuie hidratate)
- bineinteles puteti combina nucile si semintele dupa gust
Cu un blender foarte puternic se poate face lapte fara a hidrata smintele.
CONDIMENTE la alegere:
– esenta naturala de vanilie
– nucsoara, scortisoara, cardamon, ghimbir praf, sau mix din toate
– carob
– cacao
Timp de preparare 5 minute
Info nutritionale:
– Semintele si nucile trebuie sa faca parte din dieta zilnica a fiecarui vegan, insa nu in cantitati foarte mari deoarece sunt hipercalorice, aprox 30-60g de seminte sau nuci zilnic, sint suficiente;
Semintele si nucile sunt o sursa foarte buna de proteine, lipide, minerale, acizi grasi. Prin hidratare se dezactiveaza inhibitorii enzimatici, astfel vor fi mai usor digerabile.
– Susanul e o sursa buna de calciu. Absorbtia calciului se face in prezenta vitaminei D, asa ca stai la soare zilnic cel putin 15 min cu fata si mainile descoperite, daca e vara. Medicii recomanda tuturor sa suplimenteze vitamina D3, chiar si consumatorilor de carne;
– Canepa e sursa de acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6 in raport optim; in plus contine toti aminoacizii esentiali, este o proteina completa;
Q&A
Variante
Am gasit acest site healthyeah.co.nz unde explica mai pe indelete cum se prepara, la ce se preteaza si cam ce gust au toate tipurile de lapte vegetal existente.
Un alt site cu multe informatii yumuniverse.com
Se poate face lapte vegetal și din faina din migdale sau faina de orez integral?