Ardei umpluti cu ciuperci (reteta de familie)

Ardei umpluti cu ciuperci (reteta de familie)

 

 

1,2,3
Baba la bordei
Curata ardei
Pentru mos Andrei
Mos Andrei s-a dus la piata
Ca sa cumpere verdeata
Si-a cazut cu nasu-n gheata
Uite-asa
Umple ardeii, nu mai sta!

Ingrediente pentru 4 persoane (aprox 10 ardei umpluti):

1 cana de masura are 200ml.

Compozitia:

– 500g ciuperci din borcan scurse de apa sau 1 kg ciuperci proaspete calite in apa cu ulei  sau fierte sau 15 min (Prefer varianta cu ciuperci proaspete, mult mai gustoasa!)
– 1 morcov mare, ras
– 1 pastarnac ras

– 1/2 telina radacina rasa
– 1 ceapa medie, tocata marunt
– 1 ardei rosu, tocat marunt
– 1/2 legatura de marar proaspat, tocat marunt (sau 1 lingura cu varf marar uscat)
– 1 cana de masura orez nefiert, spalat si scurs de apa

– 2 lg ulei de floarea soarelui pentru calit
– 1 lgt boia dulce
– 1/4 lgt piper macinat
– 1+1/2 lgt sare iodata

–  10 ardei medi

Pentru fiert:

– cateva frunze de varza
– 2 foi de dafin
– cateva fire de marar
– 300ml pasata di pomodoro (un bulion mai gros care se gaseste si la Plafar); in loc puteti pune bulion sau chiar rosii cuburi (ce aveti la indemana)
– apa pentru completat

Smantana vegana din nuci de caju: (Reteta completa aici)
– nuci de caju crude
– zeama de lamaie
– sare
– apa proaspata

Preparare:

1. Compozitia:

Daca folosim ciuperci proaspete le tocamcalim sau le fierbem 15 min. Pastram apa in care au fiert pt a o folosi la supe.

Separat calim ceapa si celelalte legume 5 min. Cand sunt gata combinam ciupercile, legumele, orezul nefiert si condimentele.

2. Ardeii:

Pregatim ardeii: taiem capacele, ii curatam in interior de cotor si samburi. Pastram capacelele si daca dorim taiem cu grija codita.

Ii lasam sa stea 10 min in apa fiarta cu 1 lg otet pentru a se inmuia.

Umplem ardeii cam 3/4 din volum cu umplutura si le punem capacele.

3. Fierbere:

Se foloseste de preferinta o oala cu fund dublu sau emailata.
Avem nevoie si de o farfurie cu diametru mai mic decat oala, care se va pune deasupra ardeilor sa ii tina acoperiti si sa ii apese.

In oala aseazam in urmatoarea ordine:
      – pe fundul vasului se pun frunzele de varza (optional), o parte din marar si foile de dafin;
      – deasupra se aranjeaza ardeii, in pozitie verticala cu codita in sus, astfel incat in timpul fierberii sa nu cada din ei continutul.
      – peste ardei se mai pun frunze de varza, dafin si marar ;
      – se adauga bulion si apa cat sa le acopere ;
      – se acopera totul cu farfuria ;
      – se mai completeaza cu apa cat sa treaca peste farfurie.

Se fierb la foc mic spre mediu aprox o ora pentru 15 sarmale.

In timp ce fierb se completeaza cu apa cat sa nu scada apa prea mult si sa se arda.

4. Se servesc cu sos

Timp de preparare:

Timp pregatire: 1 ora
Timp fierbere: 1/2 ora – 1 ora in functie de cat de mari sunt ardeii

Sursa: Mami, cel mai bun bucatar din Univers

 
 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *