Broccoli cu ciuperci a la Lorena

Broccoli cu ciuperci a la Lorena

Brocoli si ciuperci pleurotus la cuptor
Brocoli si ciuperci pleurotus la cuptor cu salata de cruditati

Ingrediente pentru 4-6 portii:

– 1 capatana brocoli, rupt in buchetele
– 1 kg ciuperci pleurotus proaspete 
– 1 ardei gras sau kapia taiat mai mari
– 1 ceapa medie tocata

– optional 1 morcov taiate felii subtiri (Lorena pune jumatate de radacina de telina mica in loc de morvoc, eu prefer morcov pt ca are un gust mai fin)
– optional 8 catei de usturoi zdrobiti, pentru final

– 3 linguri ulei de masline extravirgin (sau orice alt orice ulei rezistet la 180 grade)
– 1 cana apa plata
– sare iodata
– piper
– optional oregano uscat

– 1/2 legatura de frunze proaspete telina, patrunjel sau busuioc

Se serveste cu salata de cruditati si paine integrala.

Preparare:

Var 1 – la tigaie (cea mai gustoasa)

1. Ceapa se caleste 2 min in ulei.

2. Se adauga ciupercile, morcovul (optional), ardeiul si condimentele uscate. Nu sarati decat la sfarsit, altfel ciupercile vor deveni tari.
   Se completeaza cu 1 cana de apa si se lasa pe foc 30 min, sau cat e necesar sa fie bine facute ciupercile.
    Pe parcurs se amesteca din cand in cand si se completeaza cu apa daca e necesar.

3. Cand ciupercile sunt gata se adauga bucatile de brocoli si usturoiul (optional ) si se mai lasa 5 min pe foc, cu focul dat incet si capacul pus, pana se inmoaie brocoli. Brocoli nu are nevoie de mult timp sa fie gata, nu il lasati prea mult.

4. Se opreste focul, se sareaza si se presara frunzele proaspat tocate.

Var 2 – la cuptor

1. Ciupercile se fierb in apa fara sare.

2. Legumele, inclusiv ciupercile fierte, cu exceptia bucatilor de broccoli si a usturoiului se aseaza in tava pentru cuptor.
   Se sareaza si se condimenteaza cu condimentele uscate.
   Se adauga o cana de apa plata sa nu se arda.

3. Se dau la cuptorul preincalzit la 160-180 grade pana sunt aproape gata (10 min e suficient).
Spre final se pun si bucatile de broccoli si usturoiul zdrobit si se mai lasa 5 min la cuptor – acestea se fac mai repede si se ard usor, de aceea le adaugam la final. Atentie sa nu le lasati prea mult.

4. Cand sunt gata se sareaza, se pipereaza, se presara frunzele proaspete tocate si se serveste. Eu mai adaug putin usturoi proaspat zdrobit.

Var 3 🙂 – la abur sau fierte

1. Fierbem ciupercile in apa fara sare si separat brocolli la abur sau in apa cu sare.

2. Le asezam pe farfurie, condimentam, adaugam ulei si saram dupa gust.

Servim decorate cu patrunjel tocat, salata de curditati si paine integrala.

Timp de preparare:

30 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri :


– 1 kg ciuperci proaspete – 20 lei (2 caserole)
– 1 capatana broccoli – 5 lei
– 1 ceapa – 1 leu
– 1 morcov – 0.5 bani
– usturoi, frunze tocate patrunjel – 1 leu
– ulei, sare, piper, oregano uscat – 1 leu

Total: aprox 30 lei, 4-6 portii


Variante:

Sursa de inspiratie: Lorena 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *