Budinca de casa clasica

Budinca de casa clasica

Budinca de vanilie cu extract natural de vanilie (2 portii mititele, sau 1 portie mare)



Ingrediente pentru 2 portii mari (sau 4 portii mititele) :

Folosesc linguri si cani de masura pt bucatarie:
1 cana = 200 ml
1/4 cana = 50 ml
1/4 cana = 4 linguri de masura

– 400 ml (2 cani de masura) lapte vegetal gustos – in care nu se simte gustul de soia (Provamel lapte de soia simplu sau Alpro lapte de soia cu gust subtil de vanilie)
– indulcitor la alegere: 6 linguri sirop de agave, 4 linguri sirop de agave sau 1/4 cana zahar brun
– 25-30g  (1/4 cana) amidon din porumb pudra fina
– aroma la alegere:
     – vanilie:
              – 1 lingurita esenta naturala de vanilie sau boabele de la o pastaie de vanilie
              – pt culoare se poate folosi 1 vf de cutit pudra curcuma
     – cacao:
               – 2 linguri pline cacao neagra (alcalina) sau 4 linguri cacao degresata
               – 1 vf de cutit sare
     – ciocolata:
               – 2 linguri cacao neagra alcalina
               – 30g ciocolata neagra fara lapte cu procent mare de cacao (65-80%)
               – 1/2 lgt extract natural vanile burbon
               – 1 vf de cutit sare
     – roscove:
               – 4 linguri pudra de roscove
     – cafea:
               – 50 ml (1 canitza) cafea espresso tare
               – 5 grame extra amidon praf

Preparare:

1. Ingredientele pudra se amesteca intr-un bol mic: amidonul si pudra de cacao/lucuma/roscove.
 
    Le cernem printr-o sita pentru a indeparta bucatile mari.

    Adaugam 8 linguri de lapte vegetal (rece sau la temperatura camerei) si amestecam cu telul pana avem o compozitie uniforma.

2. Peste compozitia obtinuta adaugam vanilia si indulcitorul si amestecam sa se omogenizeze.

3. Restul de lapte vegetal se pune la fiert la foc mediu.

    Cand incepe sa fiarba turnam compozitia peste laptele fierbinte amestecand in continuu cu telul pentru a nu forma cocolosi si pentru a nu se prinde de fund.

4. Daca facem budinca cu bucati de ciocolata: cand incepe sa se inchege (dupa aproximativ 1 min) adaugam bucatile de ciocolata ce se vor topi.
Amestecam in continuu cu telul pentru a omogeniza.

5. Cand compozitia s-a inchegat suficient (dupa aprox 2 minute) gustam cu o lingurita si mai adagam indulcitor daca e necesar

6. Cand e gata o luam de pe foc si o turnam o in formele in care o vom servi.

     Lasam sa se raceasca 5 minute si apoi sarim pe ea.

Timp de preparare:

10 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri :

02.02.2015

– amidon din porumb Sanovita 250g = 3.7 lei => 0,8 lei
– lapte vegetal 7.5 => 12 lei / litru => 400ml ~ 5 lei
– indulcitor = 0,5 lei
– cacao sau vanilie  => 1 leu

Total: ~ 7.5 lei / 2 portii mari

Sursa de inspiratie: sotiefericita.ro si francostigan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *