Cartofi frantuzesti la cuptor cu cimbru si ceapa verde a la Chloe Coscarelli

Cartofi frantuzesti la cuptor cu cimbru si ceapa verde a la Chloe Coscarelli

Noul fel de mancare preferat al lui Luci. Need I say more?
Daca vrei sa impresionezi musafirii sau sa te bucuri de minunile bucatariei vegane, incearca aceasta reteta!

Ingrediente pentru 6 portii:

O cana da masura echivaleaza 200 ml.

Aveti nevoie de un vas mare de yena sau alt vas pentru cuptor.

– 2 kg cartofi curatati de coaja si taiati rondele subtiri
– boia de ardei dulce sau iute praf pt decorat la final

Sos:
– 200 g caju hidratat peste noapte sau minim 3 ore (daca va grabiti puteti sa le fierbeti 10 minute si se vor inmuia, sau, le opariti cu apa fierbinte si le lasati sa stea 30 min)
– 4 cani apa plata
– 8 catei de usturoi
– sare dupa gust
– 4 lingurita cimbru uscat si maruntit
– 4 cepe verzi din care pastrati partial coada, taiate rondele marunte
– optional, 2 linguri zeama de lamaie proaspata


Aparatura si ustensile necesare:


– blender vertical fix pentru a prepara smantana vegetala
– vas de yena sau alta tava pentru copt


Preparare:

1. Sosul se prepara la blender. Procesam nucile de caju, apa si usturoiul pana obtinem o pasta foarte fina si cremoasa. La final adaugam sarea, cimbrul si ceapa tocata.

2. Asezam in tava primul strat de cartofi. Turnam jumatate din crema. Repetam pentru al doilea strat. Avem grija sa acoperim bine toti cartofii, daca e necesar mai adaugam putina apa in sos.

3. Pudram cu boia de ardei

4. Preincalzim cuptorul la 170 grade. Necesita 45-50 minute in cuptor. Testati un cartof dupa 40 min daca sunt facuti.

Dupa preferinte folosim sau nu capac. Daca consideram ca avem prea putina crema ar fi de preferat sa folosim capac pentru ca in cuptor apa se evapora, iar il ultimele 15 min sa dam capacul jos pentru a rumeni cartofii.

Timp de preparare:


– pregatire 10 min
– copt 40-50 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa aici

Variante:


Am incercat in trecut sa inlocuiesc caju cu tofu simplu si lapte de soia procesate bine la blender. Nu am fost multumita de rezultat, nucile caju dau un sos mult mai cremos si mai gustos.
De asemenea tofu necesita mult mai multe condimente. Puteti incerca si cu tofu dar condimentati-l excesiv 🙂


Costuri :

03.01.2015

– 2 kg cartofi => ~2 lei
– ceapa => ~1 leu
– usturoi, zeama de lamaie, condimente, sare si ulei de masline => ~2 lei
– 1 punga nuci caju de la Lidl => ~11 lei

Total: 16 lei / 6 portii => 2.7 lei / portie sanatoasa, gustoasa, satioasa, bogata in minerale si vitamine si fara colesterol 🙂




Sursa de inspiratie: Chloe

Sosul de caju, cimbru, usturoi si sare
Primul strat
Inainte de a-l pune la cuptor

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *