Ingrediente pentru 4 portii:
– 1 kg cartofi
-apa in care au fiert cartofii
– 1 lg ulei masline sau orice ulei, 2 linguri de margarina, sau 100-200 ml lapte de soia neindulcit, lapte de orez neindulcit, sau orice lapte vegetal neindulcit
– sare iodata
Aparatura si ustensile necesare:
Pt zdrobit cartofii: lingura de zdrobit cartofi.
Preparare:
1. Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi.
2. Se acopera cu apa rece si se pun la fiert. Se adauga si 1 lingurita de sare.
3. Cand sunt fierti se scurg de apa, pastrand 1 cana din apa in care au fiert, si se paseaza.
Varianta 1: Se adauga laptele de soia cat e nevoie pentru a obtine consistenta dorita, uleiul si se sareaza dupa gust, daca mai e nevoie
Varianta 2: Se adauga margarina si apa pastrata cat e nevoie pentru a obtine consistenta dorita si se sareaza dupa gust, daca mai e nevoie.
Pentru cartofii piure e nevoie de un lichid (apa in care au fiert, lapte) si de ceva gras (ulei, margarina).