Chilli con carne vegan adaptat de la Angela Lidon oh she glows (top 10 retete pe 2014 pe blogul ei) a iesit chiar foarte bun.
Daca iti place iahnia de fasole merita sa incerci si aceasta varianta de iahnie mai exotica.
Sa o lamurim de la inceput: chilli con carne nu e mancare mexicana 🙂 . E o mancare americana inspirata din bucataria mexicana. La fel si nachos si burritos 🙂
Ingrediente pentru 4 portii :
Cana de masura pentru gatit are capacitatea de 200ml.
– 2 cani ceapa tocata (2 cepe medii)
– 5 catei de usturoi taiati marunt
– 1 ardei rosu gras sau kapia cuburi
– 2 ardei iuti tocati – se duce iuteala, nu va iesi foarte picant, folositi cu incredere 2 ardei iuti 🙂
– inca 1 ardei iute tocat marut pentru final, daca va place mai picant, mie imi plaaaaace ! 🙂
– 1 cana telina radacina sau telina apio taiata cubulete
– 250 g rosii proaspete taiate cubulete, cu tot cu pielita, samburi si zeama sau rosii cubulete la conserva (daca folositi rosii proaspete iarna adaugati si o lingurita de zahar brun) SAU rosii cubulete la borcan
– 1 cana bulion sau pasata de rosii (daca nu aveti inlocuiti cu o cana rosii cubulete)
– 2 cani supa de legume sau apa plata (400ml)
– fasole boabe: kidney beans 300g fasole uscata (se lasa la inmuiat cu o seara inainte si se fierbe a doua zi in 2-3 ape) sau 2 conserve mari de 800ml fasole boabe gata fiarta
– 1 lingurita iodata (daca fasolea la conserva e deja sarata scadeti din cantitatea de sare)
– 2 linguri ulei de masline extra
Condimente:
– 2 lingurite pudra chilli sau mix mexican
– 2 lingurite chimen macinat
– 2 lingurite oregano uscat
– 1 lingurita boia de ardei dulce sau boia dulce afumata
– 1/4 lingurita boia iute (piper cayenne)
Smantana vegetala de caju (sau cumparata din comert):
– 10 nuci caju
– 2 linguri zeama lamaie
– 1 vf cutit sare
Pentru servit:
– ceapa proaspata tocata
– frunze de coriandru tocate (daca nu-l gasiti sau nu va place il puteti inlocui cu patrunjel)
Aparatura si ustensile necesare:
Nimic deosebit. Daca nu aveti chimen gata macinat aveti nevoie de ransita sa il macinati.
Pentru smantana vegetala aveti nevoie de blender vertical fix.
Preparare:
1. Ceapa si usturoiul se soteaza 1 min la foc mediu in 2 linguri de ulei de masline.
2. Se adauga telina cubulete, ardeiul iute si ardeiul gras. Se soteaza 5-10 minute. Se completeaza cu apa daca e necesar.
3. Se adauga condimentele uscate. Se mai lasa 1 minut la sotat.
4. Se adauga rosiile, supa de legume si bulionul/pasta de rosii. Se lasa la fiert 10-15 minute pana rosiile sunt gata fierte.
5. Se adauga fasolea. Se sareaza si se mai condimenteaza daca e necesar.
Se mai lasa 5 minute la foc mediu.
6. Reteta pentru smantana vegetala de caju aici
7. Se serveste calda cu ceapa proaspata tocata, patrunjel maruntit si smantana vegetala.
Yummy 🙂
Timp de preparare:
1 ora daca fasolea e fiarta
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa cu ingrediente aici
Costuri :
09.01.2015
– 250g fasole rosie kidney boabe => ~3 lei
– 1 ardei gras => ~2.5 lei la Billa
– 2 ardei iuti => ~1 leu (Billa)
– 1 telina mica ~1 leu (piata)
– rosii cherry 250g => 3.5 lei (Billa)
– ceapa, usturoi => ~1 leu (Billa)
– condimente, sare, zahar si ulei de masline => ~2 lei
– patrunjel 2 lei / legatura
Total: 16 lei / 4 portii => 4 lei / portie
– smantana vegetala din caju (10g nuci caju, zeama lamaie, sare ) ~ 2 lei / 4 portii
Total chilli vegan & smantana: 4 lei / portie
Sursa de inspiratie: Oh she glows adaptata la condimente si legume locale 🙂
Chip-surile dau un gust electrifiant. Foarte bun cu extra ceapa si smantana de caju.