Chilli cu smantana (iahnie de fasole mexicana)

Chilli cu smantana (iahnie de fasole mexicana)

Chilli, smantana vegetala, ceapa tocata
Chilli close up

Chilli con carne vegan adaptat de la Angela Lidon oh she glows (top 10 retete pe 2014 pe blogul ei) a iesit chiar foarte bun.
Daca iti place iahnia de fasole merita sa incerci si aceasta varianta de iahnie mai exotica.

Sa o lamurim de la inceput: chilli con carne nu e mancare mexicana 🙂 . E o mancare americana inspirata din bucataria mexicana. La fel si nachos si burritos 🙂


Ingrediente pentru 4 portii :

Cana de masura pentru gatit are capacitatea de 200ml.

– 2 cani ceapa tocata (2 cepe medii)
– 5 catei de usturoi taiati marunt
– 1 ardei rosu gras sau kapia cuburi
– 2 ardei iuti tocati – se duce iuteala, nu va iesi foarte picant, folositi cu incredere 2 ardei iuti 🙂
– inca 1 ardei iute tocat marut pentru final, daca va place mai picant, mie imi plaaaaace ! 🙂
– 1 cana telina radacina sau telina apio taiata cubulete
– 250 g rosii proaspete taiate cubulete, cu tot cu pielita, samburi si zeama sau rosii cubulete la conserva (daca folositi rosii proaspete iarna adaugati si o lingurita de zahar brun) SAU rosii cubulete la borcan
– 1 cana bulion sau pasata de rosii (daca nu aveti inlocuiti cu o cana rosii cubulete)
– 2 cani supa de legume sau apa plata (400ml)
– fasole boabe: kidney beans 300g fasole uscata (se lasa la inmuiat cu o seara inainte si se fierbe a doua zi in 2-3 ape) sau 2 conserve mari de 800ml fasole boabe gata fiarta
– 1 lingurita iodata (daca fasolea la conserva e deja sarata scadeti din cantitatea de sare)
– 2 linguri ulei de masline extra

Condimente:
   – 2 lingurite pudra chilli sau mix mexican
   – 2 lingurite chimen macinat
   – 2 lingurite oregano uscat
   – 1 lingurita boia de ardei dulce sau boia dulce afumata
   – 1/4 lingurita boia iute (piper cayenne)

Smantana vegetala de caju (sau cumparata din comert):
   – 10 nuci caju
   – 2 linguri zeama lamaie
   – 1 vf cutit sare

Pentru servit:
– ceapa proaspata tocata
– frunze de coriandru tocate (daca nu-l gasiti sau nu va place il puteti inlocui cu patrunjel)

Aparatura si ustensile necesare:

Nimic deosebit. Daca nu aveti chimen gata macinat aveti nevoie de ransita sa il macinati.
Pentru smantana vegetala aveti nevoie de blender vertical fix.

Preparare:

1. Ceapa si usturoiul se soteaza 1 min la foc mediu in 2 linguri de ulei de masline.

2. Se adauga telina cubulete, ardeiul iute si ardeiul gras. Se soteaza 5-10 minute. Se completeaza cu apa daca e necesar.

3. Se adauga condimentele uscate. Se mai lasa 1 minut la sotat.

4. Se adauga rosiile, supa de legume si bulionul/pasta de rosii. Se lasa la fiert 10-15 minute pana rosiile sunt gata fierte.

5. Se adauga fasolea. Se sareaza si se mai condimenteaza daca e necesar.
Se mai lasa 5 minute la foc mediu.

6. Reteta pentru smantana vegetala de caju aici

7. Se serveste calda cu ceapa proaspata tocata, patrunjel maruntit si smantana vegetala.

Yummy 🙂

Timp de preparare:

1 ora daca fasolea e fiarta

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici

Costuri :

09.01.2015

– 250g fasole rosie kidney boabe => ~3 lei
– 1 ardei gras => ~2.5 lei la Billa
– 2 ardei iuti  => ~1 leu (Billa)
– 1 telina mica ~1 leu (piata)
– rosii cherry 250g => 3.5 lei (Billa)
– ceapa, usturoi => ~1 leu (Billa)
– condimente, sare, zahar si ulei de masline => ~2 lei
– patrunjel 2 lei / legatura

Total:  16 lei / 4 portii =>  4 lei / portie


– smantana vegetala din caju (10g nuci caju, zeama lamaie, sare ) ~ 2 lei / 4 portii

Total chilli vegan & smantana: 4 lei / portie



Sursa de inspiratie: Oh she glows adaptata la condimente si legume locale 🙂

Chilli con transistors 🙂 Va rog nu mancati tranzistorii
Natura statica cu chilli, smantana vegetala, ceapa si tranzistori
Varianta cu naut 
Varianta cu naut

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *