Ciorba de cartofi cu ciuperci (reteta de familie)

Ciorba de cartofi cu ciuperci (reteta de familie)

Ciorba cu mix de ciuperci (champignon si pleurotus) si smantana vegetala din caju
reteta de familie

Aceasta ciorba e foarte aromata si cu gust intens de ciuperci.


Ingrediente pentru 6 portii:

– 400 g ciuperci proaspete champignon
– 1 kg cartofi taiati cubulete
– 2 morcovi taiati cubulete
– 1/2 telina cubulete
– 1/2 pastranac cubulete
– 1 ceapa medie solzisori
– 2 rosii taiate felii (daca e iarna se pot folosi 100 ml bulion sau pasata di pomodoro)
– 1 ardei mic taiat marunt
– frunzele de la o legatura patrunjel tocate, leustean, sau telina
– ulei de masline masline, canola sau floarea soarelui
– condimente: sare iodata, piper, 1 lgt boia dulce,

– optional pentru ingrosare se poate folosi 2-3 lingurite cu virf de faina amestecate cu putin ulei si putina apa rece, cat sa o acopere cu 2 degete



Smantana vegetala din nuci de caju (reteta pe blog):
– nuci caju 150 g
-200 ml apa plata
– zeama proaspata  de lamaie dupa gust
– 1 vf cutit sare
– blender 🙂
Se poate folosi si smintina vegetala din comert – smantana vegetala din comert s-ar putea sa nu fie acra, in acest caz mai adaugati zeama de lamaie.
Rolul smantanii este si de a acri.Aparatura necesara:


Blender vertical fix pentru smantana.


Preparare:

1. Ciupercile se spala, se curata, se taie felii.

2. Daca sunt ciuperci champignon se oparesc 5 min pentru a lasa din culoarea neagra.
Se pun deoparte pentru mai tarziu. Rolul acestui pas este de a elimina culoarea neagra, acest pas nu impacteaza gustul.

3. Legumele (mai putin cartoful, ciupercile si patrunjelul) se taie si se calesc 5-10 min cu o 2 linguri de ulei.

Se adauga boia dulce.

4. Se completeaza cu apa si se lasa la fiert.
Daca folositi bulion,sau passata de rosii- 100 ml (aproximativ sau dupa gust) nu rosii proaspete (acesta se adauga pe la sfirsitul fierberii).5. Cand sunt aproape fierte se adauga cartofii cubulete si ciupercile si se mai lasa la fiert 5-10 min cat e necesar.

Pentru ingrosare se pot folosi 2 linguri de faina amestecate cu putin ulei, boia si apa, care se adauga cind legumele sunt fierte.
6. Cand toate legumele sunt fierte se ia de pe foc.
Se adauga patrunjelul maruntit, iar daca considerati necesar se mai poate completa cu ulei. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.7. Smantana se amesteca cu ciorba, la servire se decoreaza cu frunxe de patrunjel proaspat tocat

Timp de preparare:


– 1 ora

Ciorba cu mix de ciuperci (champignon si pleurotus) 
Ciorba cu mix de ciuperci (champignon si pleurotus) si smantana vegetala din caju

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *