Ciorba de conopida cu legume si smantana vegetala

Ciorba de conopida cu legume si smantana vegetala

Ciorba cu telina apio, radacina pastranac, ardei rosu gras, patrunjel tocat si smantana de caju
Ciorba cu telina apio, radacina pastranac, ardei rosu gras, patrunjel tocat si smantana de caju
 

                                                             (Reteta de familie)

Eu sunt foatre mare fan al ciorbelor de legume grase si satioase, asa m-au invatat bunicii si parintii din copilarie 🙂
Varianta vegana e la fel de gustoasa si satioasa, garantez ca o puteti servi fara sa spuneti ca e vegana si nimeni nu isi va da seama 🙂


Ingrediente pentru 6-8 portii :

Ciorba de conopida cu legume:
– 1 conopida medie/marisoara rupta bucati
– 2 morcovi marisori taiati semiluna
– 1/2 radacina telina sau 8 ramuri telina apio taiate felii
– 1 radacina medie patrunjel , 1 radacina medie pastranac
– 1 ceapa uscata
– 1/2 ardei  gras
– 2 cani de mazare boabe proaspata sau congelata (aduce si un plus de proteine

– 300 ml passata de pomodoro( un bulion mai gros italienesc), sau pasta de tomate
– verdeata proaspata tocata marunt la alegere: ,patrunjel, (leustean, telina, marar)
– ulei de masline extravirgin
– sare iodata
– piper proaspat macinatSmantana acrisoara de caju:
– 150g nuci de caju hidratate minim 4 ore la frigider sau 15 min in apa fierbinte
– zeama de lamaie dupa gust
– apa plata-200 ml
– 1 vf cutit sare iodata

Daca nu doriti sa preparati smantana de caju in casa puteti folosi orice smantana vegetala din comert. Aveti foarte multe optiuni: smanatna de soia, de orz, de mei, de cocos (ii va da un gust specific de cocos, eu il consider delicios in supa, dar depinde de fiecare..) etc..
Daca folositi smantana vegetala din comert adaugati 1 lingurita zeama proaspata de lamaie deoarece smantana vegetala din comert e foarte dulce.

Aparatura si ustensile necesare:

Blender vertical fix pentru prepararea smantanii din caju.

Preparare:

1. Ceapa se “caleste” in ulei pana se inmoaie (5 min).

2. Adaugam legumele cu exceptia conopidei (care fierbe foarte repede), saram si condimentam dupa gust.Se adauga apoi apa calduta, cu ceva mai sus decit nivelul legumelor.

Lasam la fiert pana legumele incep sa se inmoaie: aproximativ 25 min daca legumele sunt crude de primavara, 30 -35 min, daca sunt mai batrane.
Verificam din cand in cand cu furculita, iar cand legumele au inceput sa se inmoaie inseamna ca a trecut timpul.

3. In timp ce fierb legumele preparam smantana din caju:

Aruncam apa in care am hidratat nucile de caju. Daca am uitat sa le lasam la hidratat le fierbem 5 min pana se inmoaie si se umfla si dupa ce aruncam apa in care au fiert  si continuam cu pasul urmator.
Adaugam apa proaspata si le procesam la blender cateva minute pana obtinem o crema fina.
Adaugam zeama de lamaie si saram dupa gust.

Reteta mai detaliata pentru smantana din caju o gasiti aici.

4. Cand legumele sunt aproape fierte adaugam,  passata de rosii, conopida si mazarea si lasam la fiert inaca 5-10min.

5. Oprim focul si adaugam verdeata tocata marunt si smantana de caju.

6. Servim decorat cu patrunjel proaspat tocat marunt si paine integrala.

Smantana se poate adauga in supa dupa ce am oprit focul sau se poate servi separat.
Eu, in general, prefer sa o servesc separat, asa fiecare isi poate pune cat vrea.
Mie imi place supa grasa si satioasa cu f muuuuuuuuulta smantana de caju, in general pun o lingura de smantana la o farfurie de ciorba.

Serviti cu paine integrala. Yuuuuuuumy

Timp de preparare:

40 min

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici


Costuri: 


Variante:
Supa se poate face si “rosie”, in locul smantanii vegetale adaugam bulion sau rosii proaspete.

Costuri:

03.01.2015

– 1 conopida: 5 lei
– legume: 3 lei
– ulei, sare, condimente: 1 leu
– 15 nuci caju: 4 lei

Total: 13 lei / 6 portii => 2 lei / portie

Ciorba cu telina apio, radacina pastranac, ardei rosu gras, patrunjel tocat si smantana de caju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *