O ciorba grasa, cremoasa, cu gust placut de gulii. Hmmmmmmmmmm, ce buna e 🙂
Ingrediente pentru 6 portii :
Ciorba de gulii:
– 3-4 gulii taiate cubulete mici
– 2 morcovi taiati marunt
– 1 radacina patrunjel sau 1/2 radacina telina (sau mix din ambele radacinoase)
– 1 ceapa uscata sau 4 fire ceapa proaspata
– 1/2 ardei optional
– verdeata proaspata tocata marunt: marar, patrunjel, leustean, telina, la alegere
– ulei
– sare iodata
– piper
– 150g nuci de caju hidratate minim 4 ore la frigider sau 15 min in apa fierbinte
– zeama de lamaie dupa gust
– apa plata, 200 ml
– 1 vf cutit sare iodata
Daca nu doriti sa preparati smantana de caju in casa, puteti folosi orice smantana vegetala din comert. Aveti foarte multe optiuni: smanatna de orz, de mei, de cocos, de soia etc..
In acest caz s-ar putea ca ciorba sa iasa prea dulce, no problemo, adaugati 1 lingurita zeama proaspata de lamaie.
O alta optiune e sa folosoti bors in loc de smantana.
Aparatura si ustensile necesare:
Blender pentru prepararea smantanii din caju.
Preparare:
1. Ceapa se caleste ulei pana se inmoaie (2 min).
2. Adaugam legumele, saram si condimentam, apoi apa calduta .
Lasam la fiert aproximativ 20 min cat e nevoie sa fiarba legumele (legumele trebuie sa fie fierte dar nu flescaite, nu le fierbeti exagerat de mult).La sfirsit, obtional se adauga ingroseala din faina si verdeata. In acest caz, se lasa sa mai fiarba impreuna , citeva minute
3. In timp ce fierb legumele preparam smantana din caju:
Aruncam apa in care au stat nucile de caju la hidratat. Adaugam apa proaspata si le procesam la blender cateva minute pana obtinem o crema fina.
Amestecam zeama de lamaie si saram dupa gust.
Reteta mai detaliata pentru smantana din caju o gasiti aici.
4. Cand legumele sunt fierte oprim focul si adaugam verdeata tocata marunt.
5. Servim cu smantana din caju.
Smantana se poate adauga si in supa dupa ce am oprit focul. Eu prefer sa o servesc separat, asa fiecare isi poate pune cat vrea. Mie imi place cu muuuuuuuuulta smantana de caju, in general pun o lingura de smantana la o farfurie de supa.
Timp de preparare:
40 min
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici
Costuri :
03.01.2015
– gulii bio de la piata: 5 lei
– legume: 3 lei
– ulei, sare, condimente: 1 leu
– 15 nuci caju: 4 lei
Total: 13 lei / 6 portii => 2 lei / portie