Vă prezint ciorba ardelenească de varză în versiunea vegană, delicioasă și fără cruzime împotriva animalelor. În plus această versiune este mai sănătoasă decât varianta bunicilor,in are se foloseste carne și chiar mai delicioasă!
Folosind boia sau sare afumată vom obține un gust delicios de fum, așa că, dacă nu aveți deja sare sau boia afumată vă încurajez să dați o fugă la cel mai apropiat plafar și să le achiziționați .
- 1 varza cruda, mica, tocata feliute
- 3 morcovi, cubulete
- 1/2 radacina mica de telina sau 2 ramuri telina apio, cubulete
- 1 ceapa de marime medie, tocata marunt
- orez alb , crud, 100 g, optional,pentru varianta din Bihor
- 1 ardei rosu, taiat cubulete
- 300 ml passata de pomodora(un bulion mai gros importat din Italia);se poate folosi si bulion facut in casa sau pasta de rosii ,sau 2 rosii crude zemoase.
- 1 legatura de marar, tocat marunt (se pot folosi și alte verdețuri la alegere, de exp patrunjel, telina sau leuștean proaspăt)
- 2 linguri faina ptr ingroseala (se poate omite daca punem in ciorba 75 g orez alb),Aceasta pentru varianta de la Oradea
- 1+1/2 linguri ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui, sau ulei de canola
- 1 lingura boia de ardei dulce ( puteti alege sare si boia dulce, afumate)
- sare afumata
- se poate pune cimbru si foi de dafin( varianta de la Blaj)
- Smantana de caju:(reteta pe blog),sau smintina vegetala din comert
- pentru smintina din caju:
- – 150 g nuci caju, care se lasa la hidratat peste noapte + zeama proaspata de lamaie dupa gust
- – 150 ml apa plata, aproximativ
Ustensile necesare:
Blender pentru smantana de caju.
Preparare, varianta de la Blaj- (luscos)
1. Puneti la fiert in apa plata legumele, dafinul si cimbrul.
2. Dupa 15 min adaugati boia si uleiul si mai lasati la fiert aproximativ 10 min, pana legumele sunt gata.3. Intre timp pregatiti smantana din caju mixand toate ingredientele la blender.
4. Cand ciorba e gata luati de pe foc si adaugati patrunjelul tocat, piperati si sarati dupa gust.
5. Serviti cu smantana de caju si paine integrala.
Unii prefera sa puna smantana in ciorba, eu prefer sa o servesc separat, si fiecare isi pune dupa bunul plac.
II. Ciorba din Bihor
2 linguri nuci caju 1 leu
2 cepe 2 lei
morcovi, telina 2 lei
250 ml passata de rosii 2 lei
condimente si ulei 1 leu
Total: aproximativ 12 lei/8 portii, 1.5 lei / portie