Ciorba de varză a la Bihor (reteta de familie)

Ciorba de varză a la Bihor (reteta de familie)

Vă prezint ciorba ardelenească de varză în versiunea vegană, delicioasă și fără cruzime împotriva animalelor.  În plus această versiune este mai sănătoasă decât varianta bunicilor,in are se foloseste carne și chiar mai delicioasă!
Folosind boia sau sare afumată vom obține un gust delicios de fum, așa că, dacă nu aveți deja sare sau boia afumată vă încurajez să dați o fugă la cel mai apropiat plafar și să le achiziționați .

Va prezint doua variante, una din Bihor si una de la Blaj. Varianta de la Blaj, se numeste luskos. Diferenta intre ele, este ca cea bihoreana foloseste ingroseala din faina si nu foloseste cimbru si foi de dafin.Ingrediente pentru o oala cu aproximativ 8 portii:

  • 1 varza  cruda, mica, tocata feliute
  • 3 morcovi, cubulete
  • 1/2 radacina mica de telina sau 2 ramuri telina apio, cubulete
  • 1 ceapa de marime medie, tocata marunt
  • orez alb , crud, 100 g, optional,pentru  varianta din Bihor
  • 1 ardei rosu, taiat cubulete
  • 300 ml passata de pomodora(un  bulion mai gros importat din Italia);se poate folosi si bulion facut in casa sau pasta de rosii ,sau 2 rosii crude zemoase.
  • 1  legatura de marar, tocat marunt (se pot folosi și alte verdețuri la alegere, de exp patrunjel, telina sau leuștean proaspăt)
  • 2 linguri faina ptr ingroseala (se poate omite daca punem in ciorba 75 g orez alb),Aceasta pentru varianta de la Oradea
  • 1+1/2 linguri ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui, sau ulei de canola
  • 1 lingura boia de ardei dulce ( puteti alege sare si boia dulce, afumate)
  • sare afumata
  • se poate pune  cimbru si foi de dafin( varianta de la Blaj)
  • Smantana de caju:(reteta pe blog),sau smintina vegetala din comert
  • pentru smintina din caju:
  • – 150 g nuci caju, care se lasa la hidratat peste noapte + zeama proaspata de lamaie dupa gust
  • – 150 ml apa plata, aproximativ

Ustensile necesare:


Blender pentru smantana de caju.


Preparare, varianta de la Blaj- (luscos)

Nu contine orez sau ingroseala din faina

1. Puneti la fiert in apa plata legumele, dafinul si cimbrul.

2. Dupa 15 min adaugati boia si uleiul si mai lasati la fiert aproximativ 10 min, pana legumele sunt gata.3. Intre timp  pregatiti smantana din caju mixand toate ingredientele la blender.

4. Cand ciorba e gata luati de pe foc si adaugati patrunjelul tocat, piperati si sarati dupa gust.
5. Serviti cu smantana de caju si paine integrala.
Unii prefera sa puna smantana in ciorba, eu prefer sa o servesc separat, si fiecare isi pune dupa bunul plac.
II. Ciorba din Bihor

Se pune apa  la fiert, intr-o oala de aproximativ 3l.
Cind apa da in clocot, se pun legumele taiate cuburi si varza taiata fisii.Se adauga si o lingurita de sare.
Cind legumele sint aproape fierte, se pune orezul  spalat in apa rece.Tot atunci se pune si bulionul,sau rosiile crude si putin ulei- 1/2 ling.Daca puneti orez in ciorba, nu mai puneti si ingroseala de faina, deoarece atunci ciorba se prea ingroasa
Daca alegeti sa faceti si ingroseala din faina,(numai in cazul in care nu puneti orez in ciorba) aceasta se adauga tot acum.
Pentru ingroseala, folositi 1 lingura faina, 1lingura ulei, boia. Acestea se amesteca.Se toarna peste amestec putina apa rece(50 ml) si se toarna in supa.Se adauga verdeturile maruntite.Se mai  lasa 5 minute la fiert, apoi se ia de pe foc si se lasa  la racit.
Se poate servi ca atare sau cu smintina de caju si piine integrala.
 
Costuri in 20171 varza 4 lei
2 linguri nuci caju 1 leu
2 cepe 2 lei
morcovi, telina 2 lei
250 ml passata de rosii 2 lei
condimente si ulei 1 leu

Total: aproximativ  12 lei/8 portii, 1.5 lei / portie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *