Varza este in sezon, iar la doar 1.5 lei pe kg este un chilipir. Ea face parte din familia cruciferelor alaturi de brocolli, conopida, varza de Bruxelles, varza kale si gulie. Iar toate aceste super legume au rol protector inpotriva cancerului. E de la sine inteles ca ar trebui consumate regulat, iar daca sunteti in pana de idei puteti gasi inspiratie pe acest blog. Puteti incepe chiar de aici cu un Lușcoș:
Ingrediente:
- 3 l apa
- 1/2 kg varza taiata nu prea marunt
- o ceapa
- 2 ardei
- 4 rosii sau o lingura pasta de rosii sau dupa gust
- marar
- sare si piper dupa gust
- Smantana din comert sau smantana de nuci caju preparata in casa dupa reteta de la “Preparate de baza” (150g nuci caju hidrateate peste noapte, 250ml apa si zeama proaspata de lamie dupa gust); daca folositi smantana din comert acriti-o cu zeama de lamaie dupa gust.
Cand clocoteste apa se pun toate legumele taiate marunt, mai putin rosiile.Cand legumele sunt fierte se pun si rosiile curatate de coaja si taiate cubulete. Se potriveste de sare. Dupa 10 minute se opreste focul, se presara mararul taiat marunt (se poate folosi si cimbru, sau amandoua), se acopera oala cu un capac si se lasa 5 minute sa se intrepatrunda aromele.
Pentru a prepara smantana de caju, amestecam la blender nucile de caju scurse de apa, apa proaspata si zeama de lamaie dupa gust. Se adauga smantana dupa gust.