Clatite americane, varianta I, cu faina integrala si amarath expandat (a la Zena)

Clatite americane, varianta I, cu faina integrala si amarath expandat (a la Zena)

Clatite cu piure de mere si scortisoara
Clatite cu crema de carob (roscove) si banane, clatite cu gem de zmeura

Ingrediente pentru 4 portii:


Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200ml
1/2 cana    = 100ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml


Clatite:


  • faina integrala de grau (1 + 1/2 cani)
  • amaranth expandat (1 cana) (am gasit pe internet si varianta cu tarate sau fulgi de ovaz macinati dar nu am incercat)
  • sare iodata (1 vf de cutit)
  • lapte de soia sau orice alt tip de lapte vegetal (600->700ml, dupa preferinte pana obtineti consistenta dorita)
  • indulcitor la alegere: sirop de agave 
  • 2-3 linguri ulei rezistent la temperatura inalta si fara gust puternic: ulei de canola sau ulei rafinat de floarea soarelui
  • optional, extract de vanilie burbon (2 lingurite)
  • optional, 1 lingurita coaja rasa de lamaie la plic (se gasese la DM si alte magazine naturite)

Sosuri la alegere:


Gem

Piure de mere:

– cateva mere curatate de coaja si fara cotor
– sirop de agave 
– scortisoara
Merele se paseaza lama S pana devin o spuma fina. Se indulceste dupa gust.
La servire se pudreaza cu scortisoara


Ciocolata/carob  (roscove):
– 2 linguri crema vegana de ciocolata/carob
– 2 linguri lapte vegetal
Se incalzeste laptele vegetal pe aragaz la flacara mica. Se adauga crema de ciocolata si se amesteca pana se topeste.
Se serveste cu banane.

Aparatura si ustensile necesare:

  • o cratita antiaderenta
  • o spatula de silicon



Preparare:

1. Ingredientele se amesteca cu telul intr-un bol. Gustati aluatul pentru a vedea daca e suficient de dulce, iar daca mai e necesar mai completati cu sirop de agave dupa gust.

2. Se prajesc bucata cu bucata intr-o oala teflonata, la foc mediu, fara ulei, cate putin pe fiecare parte.

Eu folosesc un polonic foarte mic (jumatate dintr-un polonic normal) pentru o clatita.
Pe prima parte se coace pana ajunge sa fie partial patrunsa si partea de sus a clatitei; cand partea de sus e pe jumatate patrunsa, cu o spatula din silicon, se intoarce pe cealalta parte si se mai lasa la copt.

3. Se servesc cu fructe, gem, piure de mere, nuci, crema de ciocolata/carob si banane etc…

Timp de preparare:

30 min




Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Magazine unde puteti gasi ingredientele aici


Sursa de inspiratie: Zena the one and only 🙂


Aluatul
Prajitul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *