Familia leguminoaselor include: fasolea de toate tipurile, năutul, lintea, soia, arahidele, mazărea.
Leguminoasele sunt foarte benefice sănătății și e recomandat să fie consumate zilnic pentru o dietă vegană optimă.
Conțin proteine de calitate, fier, zinc, calciu, fier, fibre si au un indice glicemic scăzut.
Pași pentru prepararea leguminoaselor pe aragaz:
1. Leguminoasele se aleg și se spală. Se aruncă pietrele și eventualele boabe pătate.
2. Se lasă la hidratat peste noapte sau minim 8 ore, la temperatura camerei, într-un bol acoperit (cu excepția lintei de orice fel, a mazărei uscate și a fasolei adzuki).
Folosiți 6 căni de apă rece la 1/2 kg de fasole.
3. Aruncați apa în care au stat.
Adăugați apă proaspată și puneți-le la fiert într-o oală mare. NU adaugați sare.
Când au dat în clocot acoperiți-le parțial cu un capac și dați focul pe temperatura mică spre medie.
Amestecați din când în când și verificați-le.
La jumatătea timpului de fierbere înlocuiți apa în care fierb cu apă proaspată fierbinte.
Eu pun apă la fiert în paralel în altă oala și mut leguminoasele cu totul în oala nouă.
Timpii necesari totali de fierbere diferă pentru fiecare tip de leguminoasă, și diferă și în funcție de prospețime.
Următorul tabel este pur orientativ, vă sfătuiesc să vă ghidați după instrucțiunile de pe pachet.
Tip fasole | Minute pe aragaz |
Fasole Fava | 60 min |
Năut | 90 min |
Fasole albă Great Northern | 60 min |
Fasole roșie Kidney Beans | 60 min |
Linte roșie | 20 min |
Linte verde | 30 min |
Mazare uscată (eng. Split Peas) |
30-45 min |
Soia boabe uscate | 2-3 ore |
Fasole neagră | 60-90 min |
Fasole Black-eyed Peas | 60 min |
Fasole Mung | 25-45 min |
Fasole Pinto | 2 ore |
Fasole Adzuki | 45-60 min |
Fasole Anazasi | 45-60 min |
- Adăugați 1 fășie alge Kombu în apa în care le fierbeți.
- Nu uitați să înlocuiți apa în care au stat la hidratat cu apă proaspătă înainte să le puneți la fiert.
- Nu uitați să schimbați apa o dată în timpul fierberii. Dacă digerați mai greu leguminoasele puteți schimba apa de 2 ori în timpul fierberii.
- Sarați numai la final, altfel boabele se vor întări! Dacă vă plac boabele de fasole mai tari, sărați-le în timpul fierberii.
- Puteți adăuga puțin oțet în oală spre finalul fierberii.
Ați uitat să le hidratați peste noapte? Lăsați-le să stea la hidratat 1 oră în apă fierbinte.
Mai lăsați-le pe foc încă 2 minute după ce apa a început să fiarbă.
- Leguminoasele uscate se păstreaza închise ermetic într-un loc ferit de lumină și căldură.
Se folosesc până într-un an; fasolea mai veche necesită timpi mai lungi de fierbere.
- Leguminoasele o dată gătite se păstrează foarte bine în congelator, în pungi închise ermetic!
Gătiți mai multe o dată și congelati-le. Eu fierb cate 1-2 pungi o data, le scurg de apa, le las la racit si le pun in congelator in pungi individuale reutilizabile.
Adaptare după strongertogether.coop