Prima data am gustat farinata de naut in Italia, in Ferrara. Era o varianta mai subtire, cam ca o clatita, foarte uleioasa si facuta din naut si supa de legume, simpla, fara frunze de spanac si absolut delicioasa.
Reteta acesta, putin mai groasa, mai pufoasa si cu spanac am invatat-o la veg fest Timisoara 2015.
Am incercat aceasta reteta cred ca de 10 ori pana sa iasa cum trebuie, pentru ca reteta ce am primit-o era incompleta si unele cantitati erau gresite. Dar a meritat efortul ! 🙂
Intr-un final a iesit foarte gustoasa: pufoasa si putin gumoasa in interior, rumenita frumos la exterior.
Va prezint deci cea mai delicioasa farinata cu spanac ce a iesit astazi din cuptorul meu .
Desi poate parea o reteta complicata datorita timpului de asteptare, in realitate e o reteta foarte simpla, iar daca respecti cantitatile, temperatura si timpii de coacere nu ai cum sa dai gres.
Serviti-o rece sau calda cu salata de rosii .
Ingrediente pentru o tava mare 35x25cm, 4 portii:
- 300 g faina de naut (se gaseste la mai toate supermarketurile si magazinele naturiste)
- 850 ml apa plata
- 100 g spanac crud (baby sau clasic taiat bucati mai mici)’ sau ardei rosu taiat juliene
- 75 ml ulei de masline extravirgin, de calitate
- 2 sau 1+1/2 lingurite rase sare de mare iodata (eu folosesc lingurite de masura)
- 1/4 lingurita piper proaspat rasnitat
Variante
In locul spanacului puteti pune morcovi, ardei rosu gras taiat felii mai groase, ciuperci, masline fara samburi, rosi uscate, sau se poate lasa simpla.
Preparare:
Cerneti faina de naut, inainte de folosire.
1. Se toarna apa peste faina de naut amestecand in continuu cu un tel pentru a evita formarea de cocoloase.
Se obtine o compozitie foarte lichida – asa trebuie sa fie pentru o farinata pufoasa.
2. Odata amestecata bine, se lasa sa stea 4 ore la temperatura camerei acoperita cu un prosop.
Alta optiune care o face pufoasa si extrem de delicioasa este sa o lasi peste noapte in frigider, acoperita cu un capac. Se poate lasa de seara pana urmatoarea zi.
3. Dupa trecerea timpului se indeparteaza spuma alba ce se formeaza la suprafata si se amesteca bine.
In functie de faina de naut se poate sa nu forma spuma, mi s-a intamplat de cateva ori sa nu se formeze deloc.
4. Se combina cu uleiul, piperul si sarea. Se adauga spanacul crud.
5. Cuptorul se preincalzeste la 190 grade.
Tava se unge cu putin ulei sau se tapeaza cu hartie de copt – cea mai buna varianta e cea cu hartie de copt.
6. Se toarna farinata lichida in tava, aranjati spanacul sa fie repartizat cat mai uniform.
Grosimea in tava nu trebuie sa depaseasca 2 cm.
Cu cat farinata e mai groasa cu atat si timpul de coacere e mai mare.
7. Pentru grosimea 1cm se lasa la cuptor aproximativ o ora si 10 min, la 190 grade (verificati sa fie coapta si rumenita, insa moale in interior), dar nu mai mult pt ca altfel devine prea uscata.
Eu folosesc raftul din mijloc si programul cu ventilatie.
Cand e gata, partea de dedesupt e rumenita frumos.
8. Se lasa putin la racit, dupa care se felieaza
Se serveste calda sau rece, cu salata de rosii si spanac.
Lista completa cu ingrediente aici
Costuri :
– 500 g faina de naut 8 lei => 300g aprox 5 lei
– 75 ml ulei extra de masline => aprox 2-3 lei
– 100 g spanac => 3 lei iarna, 1 leu vara de la piata
– sare, piper => 0.5 lei
Cost total: 10 lei o tava, 4 portii
Variante:
In loc de spanac se pot folosi legume, sau spanacul se poate omite de tot.
Am gasit recent o reteta de omleta spaniola, facuta din faina de naut si cartof. Arata super delicios, abia astept sa o incerc. O gasiti in limba engleza pe simpleveganblog.com
Sursa de inspiratie: Pierre D’Alfonso la Seara Vegana Cafeneaua Reciproc Timisoara
Buna, pot inlocui spanacul cu brocoli? Interesanta reteta! Cred ca am sa o prepar si eu cit de curind
Am incercat cu felii de ardei, rosii uscate, varza kale sau betisoare de morcov si au iesit bune de fiecare data, dar tot cea cu spanac ramane favorita mea. Cu ardei si morcov a iesit un pic cam dulce pentru gustul meu.
Mi-e teama ca broccoli se va arde atata timp in cuptor. Ati facut? Cum a iesit?