Halva de floarea soarelui facuta in casa

Halva de floarea soarelui facuta in casa

 
Halva din seminte de floarea soarelui, simpla si cu cacao
 

Nu as fi crezut ca halvaua e ceva ce se poate face in casa… pana ieri, cand am citit cu atentie ingredientele de pe un pachet de halva: seminte de floarea soarelui prajite, zahar, vanilie.
Asa ca mi-am imaginat reteta si am pus-o in aplicare cu teama pe o cantitate mica de seminte de floarea soarelui, iar rezultatul a fost mult peste asteptari, trebuie neaparat să vi-l împărtășesc !

A iesit o halva proaspată, aromată, care le bate cu siguranță pe toate cele de prin magazine, în special acum ca halvaua Feleacul nu mai există (în forma ei originală) să îi facă concurență.
Tot se plângea Luci că cea mai bună halva din Romania, Feleacul, a dispărut de mult timp din magazine… acum nu mai are motive de supărare ! :))
Update 2015: Halvaua Feleacul a reapărut în magazine 🙂 Dar halvaua mea de casă e mult mai bună, hehe 🙂
Ingrediente pentru aprox 100g:

  • 100g seminte de floarea soarelui crude si decojite
  • indulcitor la alegere: 3 linguri sirop de agave, sau zahar brun pudra
  • 1 lingurita esenta naturala de vanilie (se poate comanda online) 
  • daca doresti halva cu cacao va mai fi necesara si 1 lingurita de cacao degresată pudră (sau mai multa, dupa gust)

Aparatura si ustensile necesare:

Avem nevoie de un robot de bucatarie cu lama S și cuptor sau aragaz pentru a rumeni semnițele.
Preparare:

1. Semintele de floarea soarelui se rumenesc fara ulei timp de 1 minut intr-o cratita antiaderenta  amestecand in continuu cu o lingura de lemn sa nu se arda.

Sa va faceti o idee cam cat se lasa la rumenit, eu le-am lasat inca 30 sec dupa ce au inceput sa sfaraie si sa miroasa a seminte prajite, insa nu a seminte arse :).

2. Semintele rumenite se lasa la racit  2-3 minute, cat sa nu fie fierbiti, si se macina 

Se macina pana capata textura grisului, daca le macini prea marunt vor incepe sa lase ulei si halvaua va fi prea tare, asa ca nu exagerati cu rasnitzatul, opriti si verificati la fiecare 20-30 secunde.

3. Se mai adauga indulcitorul si vanilia si se amesteca bine ,bine pana se omogenizeaza si devine o pasta fina. 

Variante:

Merita incercata si varianta cu cacao.
Se poate adauga o lingura de rom in loc de vanilie.

Timp de preparare:

– 15 min cu tot cu mixatul la robotul de bucatarie cu lama S



8 Comments

  1. Nu am incercat cu alti indulcitori. 🙁
    Dar, cred ca ar merge cu orice alt indulcitor lichid natural, ce nu e amar.
    Eu as incerca cu zahar brut pudra. Daca folositi zahar, neaparat sa folositi zahar pudra sau sa il macinati in pudra la rasnita de cafea. Eventual incercati intai pe o cantitate mai mica intai sa vedeti cum se comporta. 🙂
    Acum ca m-ati intrebat data viitoare o sa-l fac cu zahar pudra sa vad cum iese.

  2. Nu as sti sa-ti zic pentru ca la noi nu rezista mai mult de 30 min :))
    Eu, in general, tin uleiurile, nucile si semintele in frigider pentru ca pot rancezi
    Cateva zile sigur nu e o problema sa stea la temperatura camerei (sub 25 de grade Celsius), nu mi-as face griji.

  3. Odata in viata, am mancat o halva extrem de buna, undeva in Ialomita, la Lehliu Gara, care era produsa, cred, la Calarasi ; era spongioasa, cu filoane albe de candel si avea o culoare aurie. Cred ca ceva mai bun, nu se poate inchipui. Era buna si "Unirea", facuta la Iasi, inainte de Evul Negru, iar halva "Feleacul" nu am gustat, pentru comparatie. Voi incerca aceasta reteta, sa vedem…

  4. Nu se mai face halvaua ce se facea pe timpuri,in veci.Au aparut zeci de retete,au ajuns sa puna unt si faina in ea,fel-de-fel de fructe uscate dar aia numai halva nu este.Vad ca o si boteaza unii/unele:feleacu,de iasi,turceasca,etc.Nu doamnelor si domnilor ! Se numea "Halva"si venea la magazine infasurata in hirtie groasa si in cutii de lemn care cintareau 5kg fiecare.Dupa aia au adaugat cuvintul "simpla".Mîncai de te spargeai,cum se spune.Dupa un timp a inceput sa apara si cu,cacao.Buna si aia dar nu ca prima.Toate retetele care sunt prezentate acum or fi ele bune,cum se declara pe aici,dar stiti cum e:tiganul isi lauda ciocanul.La fel se intimpla si cu salamul.Ce salamuri mincam si ce porcarii nesuferitese gasesc acum pe piata si pe care le mincam pentru ca n-avem incotro, nu pentru ca sunt bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *