Mancare de spanac cu usturoi si lapte de caju

Mancare de spanac cu usturoi si lapte de caju

Spanac cu chiftelute vegetale din naut (falafel)
Cremvusti vegetali & paine integrala
Tofleta simpla din 2 cutii de tofu cu 1/2 lgt turmeric, 1/2 lgt schinduf, piper si 3 limguri drojdie de bere inactiva

Ingrediente pentru 4 portii mari:

  • 1 kg spanac proaspat sau congelat
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 4 catei marisori de usturoi, zdrobiti sau tocati foarte marunt
  • 1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa, optional
  • 1 lingurita sare

Pentru laptele de caju:

  • 100 g nuci caju (care se lasa la hidratat peste noapte in apa plata in frigider; daca nu aveti nuci de caju hidratate e OK, exista o solutie 😉 )
  • 600 ml apa plata

Daca nu doriti sa folositi lapte de caju se poate face si cu lapte de soia neindulcit si fara arome 700ml. (by Zena masterchef) si optional 1 lingura de faina.

Se poate servi cu:

Aparatura si ustensile necesare:

  • Robot de bucatarie cu lama S, optional pt a toca spanacul (sau cutit)
  • Blender vertical fix, pentru a prepara laptele de caju

Preparare:

1. Se pregateste laptele de caju:

Var 1: Daca nucile de caju au stat peste noapte  la hidratat in frigider scurgeti-le de apa in care au stat si procesati-le la blender cu 500 ml apa plata si pana se transforma intr-o crema fina si omogena. Dupa ce s-au omogenizat incorporati si restul de apa.

Var 2: Nucile caju nu au fost hidratate peste noapte in frigider: fierbeti-le timp de 2 min, apoi lasati-le sa stea 5-10 in apa fierbinte pana se inmoaie.
Adaugati 500 ml apa plata si procesati-le la blender pana devin o crema fina si omogena. Dupa ce s-au omogenizat incorporati si restul de apa.

2. Pregatim spanacul:

  • Daca e proaspat se opareste cu apa fierbinte sa se inmoaie (se lasa sa stea cateva minute).
  • Daca e congelat se pune la fiert in 2 cani de apa fara a-l decongela in prealabil. Va avea nevoie de aprox 10 min pe foc.

Cand s-a imuiat il scurgeti de apa si il lasati 5 min sa se raceasca. Apoi il tocati marunt manual sau la lama S.

3. Incalziti uleiul la foc mediu intr-o tigaie antiaderenta.
    Daca folositi faina adaugati-o acum si lasati-o pe foc 2 min amestecand in continuu sa nu se arda.
    Eu prefer sa fac laptele de caju mai gros si sa nu folosesc faina.

4. Adaugati spanacul tocat si usturoiul zdrobit.

5. Turnati laptele de caju amestecand in continuu.
    Lasati pe foc 3-5 min amestecand des. E nevoie sa il lasati pe foc doar cat sa se incalzeasca, nu trebuie fiert.

6. Opriti focul si adaugati zeama de lamaie. Sarati dupa gust.

Yuuuuuumy!

Mancarea de spanac a iesit asa de buna incat nu am avut rabdare sa ii fac niste poze care sa o puna cu adevarat in valoare 🙂

Laptele de caju si smantana de caju fac minuni in bucataria vegana. De cand le-am descoperit am reinceput sa gatesc mancaruri traditionale care ar fi cerut smantana sau lapte, si absolut de fiecare data rezultatele au fost peste asteptari.


Timp de preparare:

30 min


Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici


Costuri :

Ianuarie 2016:
– 1 kg spanac proaspat de la piata – 10 lei
– 80g nuci caju Lidl – 6 lei
– 1 capatana usturoi – 1 leu
– zeama de lamaie, ulei, sare – 1 leu

Sursa de inspiratie:  am veganizat reteta de la teo’s kitchen & cu completari by Zena’s kitchen 🙂

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *