Ingrediente pentru 4 portii mari:
- 1 kg spanac proaspat sau congelat
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 4 catei marisori de usturoi, zdrobiti sau tocati foarte marunt
- 1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa, optional
- 1 lingurita sare
Pentru laptele de caju:
- 100 g nuci caju (care se lasa la hidratat peste noapte in apa plata in frigider; daca nu aveti nuci de caju hidratate e OK, exista o solutie 😉 )
- 600 ml apa plata
Daca nu doriti sa folositi lapte de caju se poate face si cu lapte de soia neindulcit si fara arome 700ml. (by Zena masterchef) si optional 1 lingura de faina.
Se poate servi cu:
- Paine integrala
- Omleta din tofu simpla
- Cartofi la cuptor cu ompleta din tofu
- Tofu la gratar
- Tofu marinat la cuptor
- Chiftelutze vegane sau falafel
- Cremvusti vegetali (Inedit, Aivia, Fitto-Fitt, Iezeres)
- Mamaligutza
Aparatura si ustensile necesare:
- Robot de bucatarie cu lama S, optional pt a toca spanacul (sau cutit)
- Blender vertical fix, pentru a prepara laptele de caju
Preparare:
1. Se pregateste laptele de caju:
Var 1: Daca nucile de caju au stat peste noapte la hidratat in frigider scurgeti-le de apa in care au stat si procesati-le la blender cu 500 ml apa plata si pana se transforma intr-o crema fina si omogena. Dupa ce s-au omogenizat incorporati si restul de apa.
Var 2: Nucile caju nu au fost hidratate peste noapte in frigider: fierbeti-le timp de 2 min, apoi lasati-le sa stea 5-10 in apa fierbinte pana se inmoaie.
Adaugati 500 ml apa plata si procesati-le la blender pana devin o crema fina si omogena. Dupa ce s-au omogenizat incorporati si restul de apa.
2. Pregatim spanacul:
- Daca e proaspat se opareste cu apa fierbinte sa se inmoaie (se lasa sa stea cateva minute).
- Daca e congelat se pune la fiert in 2 cani de apa fara a-l decongela in prealabil. Va avea nevoie de aprox 10 min pe foc.
Cand s-a imuiat il scurgeti de apa si il lasati 5 min sa se raceasca. Apoi il tocati marunt manual sau la lama S.
3. Incalziti uleiul la foc mediu intr-o tigaie antiaderenta.
Daca folositi faina adaugati-o acum si lasati-o pe foc 2 min amestecand in continuu sa nu se arda.
Eu prefer sa fac laptele de caju mai gros si sa nu folosesc faina.
4. Adaugati spanacul tocat si usturoiul zdrobit.
5. Turnati laptele de caju amestecand in continuu.
Lasati pe foc 3-5 min amestecand des. E nevoie sa il lasati pe foc doar cat sa se incalzeasca, nu trebuie fiert.
6. Opriti focul si adaugati zeama de lamaie. Sarati dupa gust.
Yuuuuuumy!
Mancarea de spanac a iesit asa de buna incat nu am avut rabdare sa ii fac niste poze care sa o puna cu adevarat in valoare 🙂
Laptele de caju si smantana de caju fac minuni in bucataria vegana. De cand le-am descoperit am reinceput sa gatesc mancaruri traditionale care ar fi cerut smantana sau lapte, si absolut de fiecare data rezultatele au fost peste asteptari.
Timp de preparare:
30 min
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa cu ingrediente aici
Costuri :
Ianuarie 2016:
– 1 kg spanac proaspat de la piata – 10 lei
– 80g nuci caju Lidl – 6 lei
– 1 capatana usturoi – 1 leu
– zeama de lamaie, ulei, sare – 1 leu
Sursa de inspiratie: am veganizat reteta de la teo’s kitchen & cu completari by Zena’s kitchen 🙂
Cu greu m-am abtinut sa nu-l mananc pe tot !
Ce bine arata 🙂 voi face azi la cina
Sper ca v-a placut! 🙂 Mie imi place cam mult usturoiul, sper ca nu vi s-a parut prea mult.
Usturoiul văd ca ti-a scăpat din reteta…