Orez condimentat in stil spaniol, cu muuuuuuuuulte legume si bogat in nutrienti si vitamine.
– orez alb sau integral 3 cani
– supa facuta pe legume 2 litri, sau apa plata
– 4 linguri ulei masline
– 1 ceapa tocata marunt
– 5 catei de usturoi
– 3 lingurite rase sare iodata (daca mixul de condimente sau supa nu contin deja sare!)
- Legume:
– ciuperci fierte in apa fara sare (daca sunt la borcan folositi un borcan mare 400g; proaspete folositi 500g)
– 1 ardei mediu rosu proaspat
– 1 ardei mediu galben proaspat
– 2 rosii taiate felii sau zdrobite (se pot folosi si rosii cherry)
– 1 kg legume la alegere, proaspete sau congelate: brocoli, mazare boabe, morcov, dovlecel, fasole verde cruda taiata patratele, fasole boabe proaspata (care fierbe rapid, nu folositi fasole boabe care necesita fierbere 3 ore in 2 ape) sau fasole boabe gata fierta,
Daca folositi orez alb si mazare congelata, prefierbeti mazarea 30 de minute doarece aceasta fierbe greu.
- Condimente:
– 1 lingura sau un plic condiment uscat specific pentru paella, se poate comanda online
Aparatura si ustensile necesare:
Aveti nevoie de o cratita mare teflonata si antiaderenta, sau o tava pt paella.
Preparare:
1. Pregatiti supa. Amestecati condimentele in apa calduta sau zeama fara legume, cu exceptia firelor de sofran
2. Separat intr-o cratita mare sotati in ulei ceapa, ardeiul proaspat si usturoiul.
3. Adaugati legumele si ciupercile, cu expectia legumelor ce fierb repede (cum ar fi: brocolli, dovlecel).
Daca folositi legume congelate adaugati-le fara a le decongela in prealabil, doar trecti-le sub un jet de apa rece, pentru a topi gheata.
Lasati-le cateva minute la foc mediu pana incep sa se inmoaie.
4. Adaugati orezul spalat in prealabil, firele de sofran, rosiile si amestecati bine cu o lingura de lemn sau de silicon.
Adaugati supa calda de legume sau apa plata calda peste orez si amestecati.
5. Lasati la fiert la foc mic pana orezul e gata fiert (20 min pentru orezul alb si intre 35 min si 50 min pt orezul integral). Puteti acoperi partial oala.
Posibil sa mai fie nevoie sa adaugati mai multa apa sau supa de legume, aveti grija ca se poate arde in cazul in care nu are suficienta apa.
Cand orezul e aproape fiert, si inca mai puteti amesteca in oala adaugati sarea si amestecati bine.
6. Cand orezul e gata fiert (orezul integral va fi mai tare, deci nu va lasati pacaliti) adaugati legumele ce fierb repede (buchetele de brocolli sau dovlecelul taiat in forma de semiluna) si lasati sa fiarba acoperit aproximativ 5-10 minute.
Brocoli trebuie sa fiarba atat cat sa se inmoaie, nu il fierbeti prea mult deoarece pierde din vitamine si din gust.
Timp de preparare:
1 ora 30 min
Costuri :
03.01.2015
– orez integral brun 6.4 ei/kg => ~3 lei
– brocoli Billa 4 lei/buchet => ~4 lei
– 2 ardei => ~3 lei
– rosii cherry 100g => ~2 lei
– mazare congelata 200g => ~1 leu
– ciuperci la borcan 400g => 8 lei/2 borcane Carrefour
– ceapa, usturoi => ~0.5 lei
– condimente, sare si ulei de masline => ~2 lei
Total: 23.5 lei / 6 portii => 3.9 lei / portie sanatoasa, gustoasa, satioasa, cu ingrediente integrale
Sursa de inspiratie: Odile Fernandez – Mis recetas anticancer