Ingrediente pentru 4 portii :
– 2 cani de masura nuci caju – le vom lasa la hidratat 2-8 ore sau, daca am uitat sa facem asta, le oparim cu apa clocotita si le lasam sa stea 30 min pana se umfla si inmoaie
– 1kg ciuperci proaspete feliate
– 1 ceapa mare tocata marunt
– 4-6 catei de usturoi zdrobiti (mai mult sau mai putin, cum va place)
– 1/2 ardei gras tocat marunt (optional) sau 1 lingurita fulgi de ardei uscat
– 1 lingurita cimbru uscat
– 2 linguri ulei de masline extravirgin
– 6 linguri zeama proaspata de lamaie
– 1/4 pahar vin sec sau coniac
– 500ml apa plata proaspata
– 1 lingurita sare iodata
– piper proaspat macinat dupa gust
– frunzele de la o legatura de patrunjel tocate marunt
– 400g paste integrale la alegere (eu am folosit fusilli)
Aparatura si ustensile necesare:
– blender vertical fix pentru sosul de caju
Preparare:
1. Preparati sosul alb:
Mixati la blender cana de apa, nucile caju hidratate si scurse de apa, zeama de lamaie, usturoiul – mixati pana obtineti o crema fina. Adagati sare si piper dupa gust.
3. Pregatiti ciupercile:
Caliti cu ulei ceapa tocata si ardeiul pana incep sa se inmoaie.
Adaugati ciupercile, condimentele si 1 cana mare de apa. Lasati pe foc amestecand din cand in cand sa nu se arda, iar daca e necesar mai completati cu apa. Daca la final aveti prea multa apa scoateti din ea inainte de a adauga sosul alb – apa ramasa poate fi folosita pentru alte preparate.
4. Dupa 10 minute adaugati alcoolul.
5. Cand ciupercile sunt facute adaugati sosul alb, o mare parte din patrunjelul proaspat si pastele fierbinti.
6. Decorati cu restul de patrunjel tocat si serviti imediat. Delicios si deloc greu la stomac.
Timp de preparare:
10 min
30 min cat fierb ciupercile
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici
Costuri :
02.01.2016
– 2 cana nuci caju – 6 lei
– zeama de lamaie, ulei de masline, sare, piper – 2 lei
– patrunjel, ceapa, usturoi – 3 lei
– 1 pachet paste integrale – 7 lei
– 1 kg ciuperci vrac – 9.9 lei
Total: 28 lei / 4 portii delicioase de paste => 7 lei / portie
Variante:
Varianta fara ciuperci: paste cu sos alfredo
Sursa de inspiratie: chef Chloe & chef Isa Chandra Moskowitz