Ingrediente pentru 4 portii :
- 2 vinete cu tot cu coaja, taiate cuburi (vinetele se aleg sa fie usoare cand le ridici si moi la apasare – daca nu indeplinesc aceste conditii nu le cumparati, mergeti la urmatoarea taraba)
- 2-3 catei de usturoi romanesti, aromati, zdrobiti
- 1 ceapa, tocata
- 1/4 lgt fulgi de ardei uscati (optional)
- 1 lingurita de zahar brun, sirop de agave daca rosiile nu sunt suficient de dulci
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 mana frunze de busuioc proaspat, tocate + cateva frunze busuioc proaspat pt final
- sare de mare iodata
Rosii la alegere:
- 1 kg rosii dulci, mari si grase (in functie de ce am prin casa folosesc orice soi sau rosii cherry; puteti inlocui si cu 1 sticla pasata de rosii sau bulion) sau
- 800 ml passata di pomodoro sau
- 800 g rosii cuburi la borcan
- Pentru servit optional cateva linguri tofu simplu sau afumat ras sau 1 lingura de smantana vegana din caju.
- 350 paste integrale scurte care se fierb in apa cu sare (preferabil paste scurte)
Preparare:
1. Vinetele se curata de coaja si se taie cubulete. Se amesteca cu o lingurita de sare si se lasa 1 ora intr-o strecuratoare. Veti observa ca lasa multa apa. Dupa 30 min stoarceti cu mana vinetele.
2. Daca folosim rosii mari le decojim si le taiem cubulete scufundadu-le scurt in apa fierbinte, le scoatem din apa fierbinte si le decojim imediat.
Daca folosim bulion sau pasata acest pas nu e necesar.
3. Vinetele stoarse de apa se calesc intr-o lingura de ulei intr-o cratita antiaderenta pana incep sa se rumeneasca (aprox 15-20 min la foc mediu).
Cand sunt gata scoateti-le din cratita si puneti-le deoparte.
4. Caliti cu ulei ceapa tocata si usturoiul tocat.
5. Adaugati rosiile, zaharul si busuiocul si lasati-le 10 min la foc mediu.
6. Separat fierbeti pastele in apa cu sare.
Cand sunt gata scurgeti-le de apa si turnati-le in cratita cu sosul de rosii.
Adaugati vinetele si serviti cu busuioc proaspat si optional tofu ras sau smantana vegana din caju.
Timp de preparare:
1 ora
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa cu ingrediente aici
Costuri :
23.08.2015
– paste integrale 1 pachet 500g => 6 lei
– 2 vinete => 2 lei
– rosii 1 kg => 5 lei
– ceapa, usturoi => ~0.5 lei
– condimente, sare si ulei de masline => ~1,5 lei
Total: 15 lei / 4 portii => 4 lei / portie sanatoasa, gustoasa, cu ingrediente integrale
Informatii:
De ce specific sare iodata?
Continutul de iod din sol poate varia si nu ai garantia mancand numai legume ca ele contin necesarul de iod. Asa ca adaugand sare iodata in mancare scapam de o grija.
Animalele primesc suplimente de minerale si vitamine, ele de acolo isi iau necesarul de iod.
Daca sunteti vegani aproximativ 1/4 lingurita sare iodata pe zi va asigura necesarul de iod (sursa de informare “Vegan for Her – Virginia Messina MPH. RD.”.
Sursa de inspiratie: Reteta e de la mama ei, dintr-o carte de bucate italieneasca si Chloe Coscarelli