Pizza cu blat dospit la cald a la Jamie Oliver

Pizza cu blat dospit la cald a la Jamie Oliver

Ingrediente pentru 2 pizza medii:

– 500 g faina – alba, sau 150 grame faina integrala si 350 grame faina alba.  (In ceea ce priveste faina integrala eu folosesc Terra Natura, daca folositi alta faina s-ar putea sa fie necesar sa adaugati mai multa apa sau mai multa faina. Uneori o prepar 100% din faina integrala. Se poate face si 100% din faina alba.)
– 300-350 ml apa plata
– 10g drojdie proaspata
– 1/2 lingurita sare iodata
– jumatate lingurita zahar brun
– 1 lingura ulei de masline extravirgin pentru blat (citeste aici despre punctul de fum al uleiului)
– inca putin ulei de masline pentru a unge aluatul inainte de a-l lasa la dospit

Am observat ca blatul iese diferit daca folosesti alt tip de faina (de exemplu de secara) sau daca schimb marca de drojdie.
Urmariti cum se comporta aluatul si adaptati daca e necesar: adaugati mai multa apa sau mai multa faina.

Sosul de rosii:


– 300 ml  passata di pomodoro 
– 8 frunze de busuioc proaspat – optional
– 2 lingurite oregano uscat
– 1 lingurita ardei uscat fulgi (iute sau dulce)
– 1/4 lingurita piper macinat
– 1 catel de usturoi tocat marunt – optional
– 1/2 lingurita  sare iodata (daca passata de rosii nu contine sare)

Toppingul:


Pentru inspiratie, cateva sugestii :

  • Ciuperci proaspete taiate felii.
  • Ceapa cruda rondele, sau ceapa  caramelizata in ulei 
  • Ardei gras, rosu sau verde, taiat felii
  • Dovlecei sau dovlecel la gratar
  • Vinete la gratar
  • Rosii proaspete rondele
  • Porumb boabe
  • Masline fara samburi
  • Capere murate
  • Anghinare la borcan

“Less is more”, deci nu combinati prea multe toppinguri pe o singura pizza. 2-3 sunt suficiente.



Preparare:

Aluatul

1. Intai, incalzim (300-350 ml) apa, cam cat sa ajunga la 38 C.
  Apa trebuie sa fie calduta, nu fierbinte, pentru ca altfel vom omori organismele din drojdie si aluatul nu va mai dospi.

Adaugam jumatate lingurita zahar si drojdia si amestecam.

Lasam sa stea 5-10 minute, amestecand din cand in cand.

2. Intr-un castron  mare, combinam lichidul rezultat cu sarea si 1/3 din cantitatea de faina.
Amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie omogena.

Adaugam putin cate putin restul de faina amestecand cu o lingura de lemn de fiecare data pana aceasta e complet incorporata.
La un moment dat nu vom mai putea amesteca cu lingura de lemn si va trebui sa incepem sa il framantam cu mana.

Aluatul final trebuie sa fie elastic dar nu lipicios.
Daca e lipicios mai adaugati putina faina si continuati sa framantati pana e incorporat.

E posibil sa fie nevoie sa puneti mai multa apa sau  faina pentru a obtine o consistenta potrivita a aluatului.


3. Modelam coca rezultata sub forma de minge si o ungem cu ulei.
    Apoi o punem intr-un vas acoperit cu un prosop.
    O lasam sa stea si sa creasca 30 min – 40 min

Sosul de rosii


Intre timp preparam sosul de rosii:

Amestecam passata de rosii cu 1 lingura condimente uscate, italienesti( mix busuioc, oregano, rozmarin), optional usturoi tocat. Daca nu folositi branza vegetala, adaugati un in sos si o lingura de ulei de masline.

Pizza

1. Dupa trecerea timpului  de dospire, framantam putin cu mana aluatul si il intindem in tava in prealabil unsa cu ulei sau pe care am pus hartie de copt (e nevoie de putin ulei si daca folosim hartie de copt).

2. Cam jumatate din sosul preparat se intinde pe cele 2 pizza. Cealalta jumatate o pastram pentru servire.
!!! ATENTIE !!! nu puteti prea mult sos deoarece va inmuia blatul.

Se decoreaza cu legume la alegere si optional cu branza vegana.

Coptul

Cuptorul se preincalzeste la 200 grade Celsius pe un program cu ventilatie.
Se coace aprox 15 min pentru tava mare, pe raftul din mijloc.
La aceasta temperatura nu se va arde si se va rumeni frumos.

pizza vegana pentru inspiratie, surse 

Jamie Oliver

Condimente si topping pt pizza


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *