Placinta cu mere

Placinta cu mere

Placinta cu mere cu blat din faina alba

A fost odată ca-n povești,
A fost ca niciodată.
Din rude mari împărătești,
O prea frumoasă fată.

Și era una la părinți
Și mândră-n toate cele,
Cum e Fecioara între sfinți
Și luna între stele.

Din umbra falnicelor bolți
Ea pasul și-l îndreaptă
Lângă fereastră, unde-n colț
O plăcintă mare o așteaptă.

Mănâncă azi, mănâncă mâini,
Astfel plăcinta-i gata;
El iar, gătind de săptămâni,
Fu mulțumit de asta.

 

Ingrediente pentru o tava 25x34cm sau mai mare:

Unitatile de masura pe care le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Aluatul
– 500g faina alba
– 10g sau 1 plic praf de copt (Pe plic trebuie sa scrie pt 500g faina)
– 2/3 cana ulei de canola, sau ulei de floarea soarelui
– 1+1/2 cana lapte de soia

– 1/2 cana zahar brun
– 1 vf cutit sare iodata
 
Umplutura de mere
– 1 kg mere
– 1/3 cana zahar brun
– 1/4 lgt scortisoara macinata
– Zahar brun pudra pentru final

Cuptorul si tava
– temperatura de coacere 180 grade
– durata de coacere 40 min
– cuptorul se porneste pe programul cu ventilatie, si se preincalzeste inainte de a da placinta la cuptor

Aparatura si ustensile necesare:

Tel, sucitoare, hartie de copt, tava de 25×34 cm (aproximativ)

Preparare:

1.  Se pregateste aluatul:

Se amesteca ingredientele lichide si zaharul cu un tel pana zaharul s-a dizolvat complet.

Separat se amesteca ingredientele solide.

Ingredientele solide se combina cu cele lichide. Se framanta cu mana pana se incorporeaza si se obtine un aluat omogen si elastic (se framanta intre 5-10 min).

Aluatul trebuie sa fie putin elastic si gros, dar nu sfaramicios. Daca iese sfaramicios se mai completeaza cu lapte de soia si se framanta bine pana se omogenizeaza.

Se impartiti aluatul in 2 sfere egale si se pune deoparte.

2. Pregatim umplutura:

Curatam merele de coaja si le radem pe razatoarea mare – partea cea mai complicata si de durata a retetei.

Le calim la foc mediu, pana apa lasata de ele dispare. Amestecam in continuu sa nu se prinda.

Adaugam zaharul si mai amestecam 1 min pana zaharul se topeste. Gustati, si daca va place mai dulce mai adaugati zahar.

Adaugati scortisoara, omogenizati si opriti focul. Puneti umplutura deoparte.

3. Dati forma aluatului:
Impartiti aluatul in 2 bucati egale carora le dati forma sferica.
Taiati 2 bucati de hartie de copt potrivite pentru tava ce o veti folosi.
Intindeti pe rand cu mana sau cu sucitorea, cat mai uniform fiecare bucata de aluat pe hartia ei dandu-i forma tavii.

4. Asamblati:
Puneti prima bucata de aluat in tava iar deasupra intindeti uniform umplutura.
Peste umplutura veti pune a doua bucata de aluat deja modelata.

Intepati cu furculita aluatul de deasupra, ca in imaginea de mai jos.

5. Dati prajitura la cuptor in cuptorul preincalzit la 180 grade.
Dupa 38-40 minute testati cu o scobitoare daca e gata.

Cand e gata se scoate din cuptor, se scoate din tava si se lasa la racit.
Dupa ce se raceste se pudreaza cu zahar pudra cu ajutorul unei site mici. Se pastreaza la temperatura camerei acoperita cu un prosop, pentru a pastra blatul crocant.

Timp de preparare:

20 min curatatul si rasul merelor
20 min pregatirea aluatului si asamblarea
40 min coacerea

 
Primul strat de blat si umplutura de mere
 
Ultimul strat de blat intepat cu furculita
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *