Sarmale cu ciuperci (reteta de familie)

Sarmale cu ciuperci (reteta de familie)

 Sarmale cu ciuperci
Sarmale cu ciuperci, by mami
Smantana vegetala (reteta aici)

RETETA DE FAMILIE

Ingrediente pentru 4 persoane (aprox 20 de sarmale):

1 cana de masura are 200ml.

Sarmalutele:

Compozitia:
– 500g ciuperci champignion proaspete sau din borcan, taiate felii.

– 1 morcov mare, un pastirnac mediu, o jumatate de telina, rase
– 1 ceapa medie, tocata marunt
– 1 ardei rosu gras, marime medie, tocat marunt
– 1/2 legatura de marar proaspat, tocat marunt
– 1 cana de masura orez nefiert, spalat si scurs de apa- 1 varza turtita proaspata, sau varza acra

– 1-2 lg ulei de floarea soarelui pentru calit
– 1 lgt boia dulce
– 1/4 lgt piper macinat
– 1+1/2 lgt sare iodata,

    Pentru fiert:
– cateva frunze de varza
– 2 foi de dafin
– cateva fire de marar
– 300ml, passata di pomodoro ( un bulion mai gros importat din Italia);puteti pune bulion de rosii, sau chiar rosii cuburi (ce aveti la indemana)
– apa calda, pentru completatSmantana vegana de casa din 150g nuci de caju: (Reteta completa aici), sau smantana vegetala din comert. Daca folositi smantana din comert s-ar putea sa nu fie acrisoara deci va fi nevoie sa mai adaugati putina zeama de lamaie dupa gust.

Preparare:

1. Compozitia:

Daca folosim ciuperci proaspete le oparim sau le fierbem 10 min.

Separat calim ceapa si celelalte legume 5 min. Cand sunt gata combinam ciupercile, legumele, orezul nefiert si condimentele.

2. Varza:

Varza proaspata se alege sa fie mai turtita, nu perfect rotunda pentru ca e mai usor de manipulat si frunzele nu se vor rupe asa usor cand le desprindem.
I se scoate cotorul taindu-l cu atentie cu un cutit. Varza fara cotor se pune in apa clocotita cu sare si 3 linguri de otet. Se lasa circa 5 minute in aceasta apa si apoi cu o lingura de silicon se desprind usor frunzele de pe cotor, cu atentie sa nu se rupa si se pun separat intr-un castron. Se lasa la racit. Frunzele mici sau rupte, le rezervam pentru a le pune pe fundul oalei si deasupra sarmalelor. Dupa ce s-au racit, se taie cotorul de la frunze, pentru a se putea rula mai usor.

Varza acra trebuie si ea oparita, altfel e prea acra – daca va plac sarmalele mai acre nu o opariti.

3. Fierbere:


Se foloseste de preferinta o oala cu fund dublu sau emailata.
Avem nevoie si de o farfurie cu diametru mai mic decat oala, care se va pune deasupra sarmalelor sa le tina acoperite si sa le apese.

In oala aseazam in urmatoarea ordine:
– pe fundul vasului se pun frunzele de varza mici, o parte din marar si foile de dafin;
– deasupra se aranjeaza sarmalele;
– peste sarmale se mai pun frunze de varza, dafin si marar ;
– se adauga pasta de tomate si apa cat sa le acopere ;
– se acopera totul cu farfuria ;
– se mai completeaza cu apa calda, cat sa treaca peste farfurie.

Se fierb la foc mic spre mediu, aprox o ora  pentru 15 sarmale.

In timp ce fierb se completeaza cu apa,  cat sa nu scada apa prea mult si sa se arda.

Timp de preparare:


Timp pregatire: 1 ora
Timp fierbere: 1 ora


Sursa de inspiratie: Mami, cel mai bun bucatar din univers

Vezi si Ardei umpluti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *