Daca doriti o seara mexicana completa nu uitati sa serviti si Horchada din migdale sau Agua Fresca (apa cu sirop de fructe sau suc de fructe si gheata)! 🙂
Daca aveti mai multe persoane invitate la masa, as recomanda sa gatiti si pilaf de orez dupa reteta care urmeaza mai jos. Orezul e optional.
Ingrediente pentru 6 persoane (12 tacos):
UMPLUTURA TACO:
- 2 cani de masura linte, spalata si scursa de apa
- 1 capatana mica de conopida, rupta in bucatele (se poate omite!)
- 1-2 linguri ulei de masline
- 2 cepe medii, tocate
- 1 ardei jalapeno sau iute, fara samburi si tocat marunt
- 4 catei de usturoi, zdrobiti
- 4 lingurite mix pudra de chilli (Compozitie: pudra chilli, pudra chimen, pudra oregano, pudra coriandru, pudra usturoi. Se poate comanda online.)
- 2 lingurite chimen macinat
- 1 lingurita seminte de coriandru macinat
- 1-2 cani de masura passata de rosii sau bulion
- 1+1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper macinat
GUACAMOLE:
- 4 avocado copti, taiati cubulete
- 1 rosie medie curatata de samburi si taiata cubulete
- 1 1/2 ceapa rosie tocata marunt
- frunze de coriandru proaspat tocate (optional)
- zeama proaspata de la 2 lime
- 1 lingurita sare
SALSA DE ROSII – se prepara cu o zi inainte!:
- 700g rosii curatate de pielita, tocate marunt sau maruntite la blender
- 1/4 ceapa medie, tocata marunt
- cateva fire de coriandru proaspat, tocat (se gaseste in marile supermarketuri, cautati in frigiderele cu salate si cruditati; daca nu-l gasiti sau nu va place il puteti inlocui cu patrunjel)
- 1 ardei verde tocat foarte marunt
- 1 ardei iute/chilli/jalapeno, tocat foarte marunt
- 1 usturoi tocat (optional)
- 1/2 lgt oregano uscat
- 1 lgt sare iodata
SMANTANA DIN CAJU:
- 1 cana de masura caju care a fost lasat la hidratat peste noapte in apa
- zeama de la 1/2 lamaie
- sare dupa gust
TACOS sau LIPII:
- 1 pachet tortilla moi sau dure – se gasesc la Carrefour si probabil si la alte magazine la sectiunea de mancaruri orientale
- salata taiata fasii grosiere
OREZ “SPANIOL” AMERICANESC (optional, se serveste alaturi de tacos):
Ingrediente pt 6 portii mici.
- 3 cani orez curatat si spalat
- 2 cani salsa dupa reteta de mai sus
- 1/2 ceapa mica tocata
- 1 lingura ulei
Aparatura necesara:
Daca aveti un robot de bucatarie va sfatuiesc sa il folositi pt a procesa ceapa si conopida.
Preparare:
Smantana de caju necesita blender. Umplutura necesita robot de bucatarie.
UMPLUTURA TACO
1. Spalati lintea si puneti-o la fiert la foc mic, acoperita cu capac (necesita in jur de 4 cani apa pt 1 cana de linte). Necesita in jur de 30 min sa fie fiarta. Cand e fiarta scurgeti-o de apa si puneti-o deoparte.
2. Procesati conopida la robotul de bucatarie pana devine marunta cat 1 bob de mazare sau mai mica.
Combinati condimentele intr-un bol mic.
3. Intr-o cratita caliti ceapa si ardeiul iute 10 min pana incepe sa devina transparenta – atentie sa nu se arda!
Adaugati jumatate din condimente si conopida si lasati pe foc 5 min.
Adaugati sucul de rosii si lasati pe foc pana conopida e gata.
Adaugati lintea gatitia si restul de condimente. Lasati pe foc inca cateva minute sa se combine aromele.
GUACAMOLE
1. Tocati toate legumele si combinati-le intr-un bol cu restul ingredientelor.
2. Serviti proaspat.
SALSA DE ROSII
1. Decojiti rosiile scaldandu-le scurt in apa fierbinte si decojindu-le dupa ce se racesc putin. Taiati rosiile cubulete.
2. Combinati ingredientele si lasati-le peste noapte sau macar cateva ore la frigier .
SMANTANA DIN CAJU
1. Aruncati apa in care au stat la hidratat nucile caju.
2. Combinati nucile caju cu apa proaspata si suc de lamaie intr-un blender. Procesati pana obtineti o crema foarte fina. Sarati dupa gust.
3. Smantana e mai delicioasa a doua zi si poate fi pastrata la frigider 3-4 zile.
ASAMBLAREA
1. Asamblati ca in imagine.
2. Serviti imediat, daca doriti alaturi de orez.
OREZ “SPANIOL” AMERICANESC (optional, se serveste alaturi de tacos):
1. Caliti ceapa in ulei cu apa 5 min pana incepe sa se inmoaie.
2. Adaugati orezul curatat si spalat si cata apa e necesar pentru 2 cani de orez (scrie pe pachet, in general 2 cani de apa la 1 cana orez). Porniti focul tare. Cand incepe sa fiarba dati focul mai mic si lasati la fiert la foc mic cu capacul pus. Verificati din cand in cand si completati cu apa daca e necesar.
3. In ultimele 20 min adaugati si salsa de rosii.
4. La final sarati si condimentati dupa gust.
Timp de preparare:
Merita din plin!
– umplutura cu linte 40 min
– sosul de rosii 20 min
– smantana caju 10 min + hidratare peste noapte
– guacamole 10 min
Variante:
Exista multe variante de umplutura. Puteti incerca si alte variante de umplutura.
Sursa de inspiratie:
Animal Place, Umplutura si Guacamole, Salsa