Tofu (sau tempeh) copt cu condimente en provence

Tofu (sau tempeh) copt cu condimente en provence

Ingrediente pentru 2 portii:

– 1 cutie de tofu afumat sau cu ardei (merge orice fel de tofu, dar astea 2 parca merg si mai bine) sau tempeh

Pt marinat:
– 2 linguri sos de soia sau sos tamari
– 1 lingura otet sau zeama de lamaie
– 4 linguri ulei rezistent la temperatura de coacele (de masline extravirgin max 180 grade C, de floarea soarelui, canola  pentru 200 grade C)
– optional 1 lingura sirop de agave 
– 2 cate usturoi zdrobiti
– 2 lingurite condimente la alegere: cimbru, condimente uscate italienesti sau en provence (busuioc, oregano, rozmarin, cimbru, levantica, salvie)

Pt final:
– ulei de masline

Preparare:

1. Toful se scoate din cutie, se preseaza cu ambele maini pt a-l stoarce cat de cat de lichid.
    Daca nu va grabiti se mai lasa la presat sub o greutate inca 30 min. Il lasam la presat pentru a elimina apa si a-l face sa absoarba mult mai bine condimentele.

Aici gasiti o explicatie detaliata cum sa presati tofu acasa.

Cum procedez eu:
– folosesc o sita cu fund plat in care asez toful
– sub sita pun un vas de scurgere
– peste tofu asez o farfurie si peste farfurie o greutate mare (storcatorul melcat e perfect 🙂 )
– il las sa stea 30 min

2. Se prepara marinada amestecand toate ingredientele    


3. Luam pe rand fiecare bucata de tofu si o scaldam in sos.
    Lasam tofu la marinat in frigider cateva ore (minim o ora)

4. Intindem hartie de copt in tava pentru cuptor.
    Ungem hartia de copt cu putin ulei.
    Asezam fiecare bucata de tofu pe hartia de copt.

5. Preincalzim cuptorul la 160 grade. Lasam la copt 20-30 minute, cu atentie sa nu il ardem.

6. La final mai adaugam ulei de masline daca dorim sa fie mai gras.

Serviti cu salata de cruditati, paine integrala sau alaturi de o garnitura la alegere
            

Timp de preparare:


– 30 min presam tofu
– 1 min pregatim marinada
– 20 min il coacem


Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa aici


Costuri :

03.01.2015

– 1 cutie tofu Inedit => ~6.5 lei la Billa
– usturoi, condimente, sare, otet balsamic  => ~3 lei

Total: 9.5 lei / 2 portii => 4.75 lei / portie sanatoasa, gustoasa, bogata in proteine si fara colesterol 🙂




Variante:


Incercato orice combinatie de condimente. Pe internet se gasesc o gramada de combinatii.

Sursa de inspiratie: peta , oh my veggies si www.meghantelpner.com

Tofu la marinat, work in progress
Tofu gata de bagat la cuptor

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *