Tort cu crema acrisoara din nuci de caju (stil mascarpone), blat cu vanilie sau migdale (dupa preferinte) si capsuni delicioase.
Am folosit acelasi blat si ideea de baza de la tortul acrisor cu portocale. Am modificat putin crema, in loc de gelifiant agar agar am folosit ulei de cocos (merge si unt de cacao) pentru a intari crema. Daca vi se pare mai interesanta crema cu agar agar de la tortul cu portocale o puteti folosi pe aceea.
Ingrediente pentru o tava cu diagonala 24 cm:
Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana = 200 ml
1/2 cana = 100 ml
1/3 cana = 75 ml
1 lingura = 15 ml
1 lingurita = 5 ml
Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.
Blat cu esenta de vanilie sau migdale (1 blat, forma rotunda de 24 cm):
Ingrediente uscate:
- 1+1/2 cani faina integrala de grau (Atentie! Blatul din faina integrala nu este la fel de pufos ca cel din faina alba si are un gust mai puternic de cereale. Daca doriti blatul mai moale si pufos, pentru un tort mai delicat, folositi faina alba)
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita sare
- 3/4 cana zahar brun (il amestecam cu ingredientele lichide pana se dizolva)
- 1 cana lapte de soia neindulcit
- 1/2 cana ulei fara gust ulei de canola sau ulei rafinat de floarea soarelui
- 2+1/2 linguri otet din mere (nu i se va simiti gustul)
- 1 lingurita extract natural de vanilie sau 1/2 lingurita extract de migdale (se poate comanda online)
Crema acrisoara de caju:
- 200 g caju lasat peste noapte la hidratat (se acopera cu o cana de apa plata si se lasa in frigider)
- 1/2 cana apa
- zeama de la 1 lamaie sau 1+1/2 lamaie, dupa gust
- indulcitor lichid dupa gust -(sirop de agave) si zahar pudra
- 4-5 linguri ulei de cocos la temperatura camerei sau topit la cuptorul cu micounde. Puteti inlocui cu aceeasi cantitate unt de cacao topit pe abur (alegeti unt de cacao certificat din comert echitabil)
- 500 g capsuni curate de frunze si taiate in 2
Necesar pentru preparare:
Preparare:
Blat cu esenta de vanilie sau migdale:
2. In alt bol se amesteca cu telul ingredientele umede pana zaharul s-a dizolvat complet.
3. Se toarna ingredientele umede peste cele uscate si se amesteca cu telul pana se combina.
Nu se amesteca excesiv si nu se foloseste mixerul pentru a pregati acest blat.
4. Pe fundul formei de copt rotunde se pune hartie de copt iar marginile formei se ung cu putin ulei.
Blatul are nevoie de aproximativ 28-30 minute pentru a fi gata.
Nu se deschide usa cuptorului cat timp blatul e inauntru.
Dupa trecerea timpului se verifica blatul cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata blatul e gata copt. Se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Crema de caju:
1. Nucile de caju se lasa la hidratat peste noapte in frigider.
2. Se arunca apa in care au stat si se proceseaza la blender cu apa proaspata si zeama de lamaie si indulcitorul pana se obtine o crema fina (la blenderul meu de 750W am nevoie de aproximativ 4-5 minute, timp in care mai opresc aparatul si amestec compozitia cu lingura).
Crema trebuie sa fie cat mai fina. Daca e nevoie mai completati treptat cu apa si opriti des pentru a amesteca cu o lingura si a aduna nucile de caju de pe peretii blenderului.
Aproximativ 1 ora, plus timpul de hidratare al nucilor caju.
Costuri :
Mai 2016
Blat 5.5 lei:
faina 1 leu
ulei 1 leu
zahar brun 1 leu
praf de copt 1 leu
lapte de soia 0.5 leu
sare, otet, extract vanilie 1 leu
Crema 14 lei:
nuci de caju 9 lei
lapte de soia 1 leu
ulei de cocos 2 lei
extract vanilie 1 leu
indulcitor 1 leu
Capsuni in sezon: 5 lei