Un tort de mare succes care a generat multe intrebari si nedumeriri de genul “da’ din ce e facuta crema?”, descris de Luciana: “seamana cu diplomatul”, “are gust bun de migdale” si de Luci “mai este tort?”, “cine-a mancat tot tortuuuul!?nuuuuuu!!! ” etc…
Atat de apreciat a fost incat abia am apucat sa pozez penultima felie deja rondiosha.
Un tort fresh si usor, pregatit cu ingrediente naturale si integrale: faina integrala, zahar brun, nuci de caju, fructe, extract natural de vanilie si migdale, zero colesterol, zero monoglutamat de sodiu, zero prafuri din care se fac torturile in cofetarii, 100% lipsit de cruzime.
Care alt tort diplomat se poate lauda cu asta? 🙂
Daca nu ati mai facut agar-agar sau crema de caju poate parea complicat, dar in realitate acest tort e foarte simplu de preparat.
Ingrediente pentru o forma de tort cu diagonala 24 cm:
Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana = 200 ml
1/2 cana = 100 ml
1/3 cana = 75 ml
1 lingura = 15 ml
1 lingurita = 5 ml
Cantitatile date sunt pentru faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.
Blat cu esenta de migdale (1 blat, forma rotunda de 24 cm):
Ingrediente uscate:
– 1 lingurita bicarbonat de sodiu
– 1/2 lingurita sare
Ingrediente lichide:
– 3/4 cana zahar brun (il amestecam cu ingredientele lichide pana se dizolva)
– 1 cana lapte de soia neindulcit
– 1/3 cana ulei de canola / ulei rafinat de floarea soarelui
– 2+1/2 linguri otet din mere (nu i se va simiti gustul)
– 1/2 lingurita extract de migdale sau 1 lingurita extract natural de vanilie (se poate comanda online)
Crema de caju si gelifiant agar-agar:
– 1/2 cana apa
– zeama de la 1+1/2 lamaie
– indulcitor lichid sirop de agave
Gelatina agar agar (jumatate se foloseste pt crema de caju, jumatate va fi turnata peste bucatile de portocale de pe tort):
– 1 lingurita rasa agar- agar pudra
– 1/2 cana apa plata (100-150 ml)
Fructe:
– 2 portocale curatate de coaja si feliate
– se pot folosi alte fructe dulci -acrisoare: ananas la conserva sau kiwi dulci.
Aparatura si ustensile necesare:
Blender pentru a prepara crema
Preparare:
Blat cu esenta de vanilie sau migdale:
2. Intr-un alt castron se amesteca cu telul ingredientele umede pana zaharul s-a dizolvat complet.
3. Se toarna ingredientele umede peste cele uscate si se amesteca cu telul pana se combina.
Nu se amesteca excesiv si nu se foloseste mixerul pentru a pregati acest blat.
4. Pe fundul formei de copt se pune hartie de copt iar marginile formei se ung cu putin ulei.
5. Cuptorul se preincalzeste la 170 grade. Cand a atins aceasta temperatura dam blatul la cuptor.
Blatul are nevoie de aproximativ 28 minute pentru a fi gata.
Nu se deschide usa cuptorului cat timp se coace blatul.
Dupa trecerea timpului se verifica blatul cu o scobitoare, daca scobitoarea iese curata blatul e gata.
Se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Crema de caju si gelifiantul agar agar:
1. Nucile de caju se lasa la hidratat peste noapte in frigider.
Se dizolva praful agar agar in apa rece sau la temperatura camerei (nu se va dizolva complet, amestecati sa se omogenizeze).
Se pune la foc mic aproximativ 5 minute, timp in care se amesteca in continuu ca sa nu faca cocoloase
6. Jumatatea pentru crema: Amestecati intai doar jumatate din crema de caju cu gelatina pt crema pana se omogenizeaza, apoi adaugati si restul de crema caju.
Timp de preparare si pregatire:
Aproximativ 1 ora, plus timpul de hidratare al nucilor caju.
Variante:
Se poate folosi alt tip de crema, acest blat este unul foarte generic ce poate fi folosit la diverse torturi.