Tort de ciocolata din faina integrala

Tort de ciocolata din faina integrala

Tort cu ciocolata
Tort cu ciocolata



Cel mai delicios tort cu ciocolata din faina integrala.
Trebuie sa recunosc ca prajiturile mele vegane au foarte mare succes cand le duc acasa la parinti, au gust proaspat, nu au gust de oua/untura/unt ca prajiturile clasice si sunt mult mai sanatoase.


Ingrediente pentru 1 tava 23×33 sau 2 forme rotunde 20->22cm:

Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.

Blat:

Ingrediente uscate:
– 2 cani + 2 lg faina integrala
– 1+1/3 cani zahar
– 3/4 cana pudra cacao degresata 10-12%
– 1/4 lgt sare
– 2 lgt bicarbonat de sodiu
– 1 lgt praf de copt

Ingrediente umede:
– 1+1/2 cana lapte vegetal din soia
– 1/2 cana cafea tare (se poate inlocui cu lapte vegetal)
– 2 lgt otet din mere (sau otet conventional) – nu va da gust de otet prajiturii, e folosit pentru a face prajitura frageda, ca inlocuitor de ou (mai multe info aici)
– 1+1/4 cani piure de mere (preparat in casa la robotul de bucatarie cu lama S) sau cumparat (de exemplu la DM il gasiti la un pret bun)
– 2/3 cana ulei de canola / ulei rafinat de floarea soarelui
– 2 lgt extract natural de vanilie

Pentru insiropat:


– 4 linguri apa plata
– 1 lingurita zahar brun
– 1 lingurita extract natural de vanilie
– optional o lingurita rom sau amaretto


Crema din silken tofu:

– 600g silken tofu (2 pachete)
– 150 g ciocolata neagra (60% – 75% cacao)
– sirop de agave , dupa gust daca e necesar

Aparatura si ustensile necesare:


– forme de copt: 2 forme rotunde cu diagonala 20->22 cm sau o tava mare 23x33cm
– blender pentru preparat pireul din mere
– mixer pentru aluat

Preparare:

Blatul:

1. Intr-un bol mare se amesteca ingredientele uscate folosind telul.

2. Separat se amesteca tot cu telul laptele vegetal si otetul si se lasa cateva minute sa reactioneze.

3. Dupa ce trec cele cateva minute se adauga si celelalte ingrediente lichide si se amesteca cu telul.

4. Se toarna ingredientele uscate peste cele lichide amestecand in continuu cu telul.
Se ia mixerul si se mixeaza cateva minute pana compozitia devine mai fina.

5. Se ung cele 2 forme de copt sau tava cu ulei sau se tapeaza cu hartie de copt.
Turnam compozitia.

6. Cuptorul se preincalzeste la 180 grade.
Se coace 30-40 min. Se testeaza cu o scobitoare la expirarea timpului – pentru ca tortul este mai umed scobitoarea nu va iesi curata !

7. Cand e gata se lasa la racit

Siropul:

1. Se amesteca ingredientele pe foc mic cat sa se topeasca zaharul. Se lasa la racit.

Crema:

1. Ciocolata se topeste pe abur.

2. Silken tofu si indulcitorul se mixeaza pana devin o crema fina la robotul de bucatarie cu lama S sau cu mixerul.

3. Cele 2 se amesteca fie la robotul de bucatarie, mixer sau cu o lingura.

Asamblarea:

1. Se insiropeaza blatul. Deasupra se intinde crema. Peste se adauga a doua parte din blat care la randul ei se va insiropa. Deasupra se intinde inca un strat de crema. Se decoreaza dupa bunul plac.

Timp de preparare:

10 min + coptul

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa cu ingrediente aici


Variante:

Peste stratul interior de crema se pot adauga visine din compot.

Costuri :

tbc

Sursa de inspiratie: Minimalist Baker


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *