Tort raw cu portocale si ananas

Tort raw cu portocale si ananas

 
 
Prajitura cu portocale, ananas si vanilie

Un fel de prajitura diplomat raw, cu gust proaspat de portocale si lamaie si felii ananas.
Ingrediente pentru 6 portii:
Blat:
– 1 cana / 80g curmale inmuiate in apa plata 30 min
– 2 cani / 150g migdale sau aceeasi cantitate de fulgi de ovaz pentru varianta mai hipocalorica & mai ieftina 🙂
– 1 lg ulei de cocos
– indulcitor : 2 lgt sirop de agave

Crema  vanilie, portocale & lamaie :
– 1 cana  (200g) caju care se lasa la hidratat peste noapte (aprox 8 ore)
– 2 linguri ulei de cocos topit la microunde
– 1 lingurita agar-agar praf care se imparte in 2 intre cele 2 creme
– 2 lingurite extract natural de vanilie (se poate comanda online)
– semintele de la o pastaie vanilie burbon
– indulcitor la alegere dupa gust: 3 lg sirop de agave
– 1 cana (240ml) suc proaspat de portocale
– coaja rasa de la o portocala (se poate cumpara si de la DM coaja de portocale bio)
– 1 cana suc proaspat de lamaie
– 1 cana mica apa

Cantitatile pentru crema se impart in 2,
– o jumatate se face cu suc de lamaie & vanilie,
– cealalta jumatate cu suc de portocale & coaja rasa de la o portocala.

Pentru decorat:
– 2 rondele de ananas,  din conserva
– o portocala

Preparare:

Reteta e aproape identica cu tortul de ciocolata si capsuni

1) Blatul se prepara la lama S, se adauga toate ingredientele si se mixeaza bine cateva minute.
Va iesi un aluat putin lipicios asemanator cu plastilina.
Blatul preparat se va intinde in forma speciala pentru torturi cu fundul tapetat cu hartie cerata de copt.
Eu nu am forma de prajituri asa ca pun hartie cerata pentru copt sau folie de plastic intr-o oala rotunda / recipient patrat, iar cand prajitura e gata si crema intarita o scot prinzand de marginile hartiei.

2) Cremele se prepara pe rand la blender.
Cremele trebuie sa aiba o consistenta densa.
Apa se adauga pentru ca blenderul sa poata procesa nucile de caju si sa le transforme in crema, adaugati apa putin cate putin si opriti din cand in cand blenderul pentru a aduna bucatile lipite pe margini.

Daca nu vrei sa folosesti agar agar: 
Prima crema preparata se adauga peste blat si se pune la congelator  timp de 30 min. Se adauga cea de-a doua crema si se lasa la congelator inca o ora doua.
Inainte de a servi tortul, se scoate de la congelator si se tine 30 min la temperatura camerei sau 2 ore la frigider.

Pentru varianta cu agar-agar:
Dupa ce ai pregatit cremele se pregateste gelifiantul natural agar agar.
Intr-o canita de apa se dizolva bine bine o lingurita rasa de pudra agar agar. Se pune pe foc si se amesteca in continuu timp de 5 min – se va umfla la un moment dat insa continua sa invarti pana e gata.
Cand e gata se amesteca jumatate cu crema de portocale, jumatate cu crema de vanilie.
Trebuie sa te misti repede pentru ca in cateva minute se va intari !
Prima crema cu agar agar se pune repede repede peste blat si se lasa 1 min la congelator.
Repede repede se toarna si cea de-a doua crema cu agar agar, se decoreaza cu ananas si portocale si se lasa la congelator inca 30 min.
Dupa aceste 30 min poate fi servit, si se poate tine la frigider vreo 2 zile.

Timp de preparare:
– 30 min

O lista unde puteti procura ingrediente aici

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *